Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Kis Herceg története rémlik fel előttünk, amikor az alaszkai malamut sztoriját olvassuk. A Mahlemiut eszkimó törzs - melyről a fajta a nevét is kapta - szelídítette meg és formálgatta képére ezt a fajtát. Az eszkimók olyan kutyára vágytak, aki nagy terhet képes cipelni és ellenáll a havas-jeges vidék nehezen elviselhető környezetének. A meglévő kutyáik közül kinézték a legjobb tulajdonságokkal rendelkezőket, és közelebb ültek hozzájuk. Majd még közelebb. Amikor már barátok voltak, a kutyusokat is összehaverkodtatták, ebből pedig sok kiskutya született. A tudomány világába visszatérve: természetes és mesterséges szelekciót alkalmaztak, hogy megkapják a tökéletes kutyát, az alaszkai malamutot.
Zömök hójáró
Testfelépítése valóban emlékeztet a farkasra, pedig nincs benne farkas vér. 58-64 centiméteres marmagasságához 34-38 kiló társul, tehát igen zömök testalkatú. Az alaszkai malamut nagyon arányos, kicsi, széles fejének a csokoládébarna szemek kölcsönöznek barátságos vonásokat. Tartása bátorságot és kitartást sugároz, háta farka felé enyhén lejt. A farka visszakunkorodik a háta fölé. Szőre rendkívül vastag, sűrű aljszőrzettel védekezik a zimankó ellen. A lábai jól alkalmazkodtak a hótaposáshoz, külön szőrcsomó akadályozza meg, hogy a hó beletapadjon a lábujjak közé.

Falkaszellem

Az alaszkai malamut falkakutya, ennek megfelelően viselkedik más állatokkal is. Neki nem elég egy benyomás a gazdiról, folyton meg kell számára erősítenünk, hogy ki a falkavezér. A malamutok nagyon barátságosak, szelídek és odaadók, ha a családról van szó. Ha viszont macska vagy más, idegen állat lép a képbe, akkor vadászösztöne egy pillanat alatt kitakarítja a fejébe sulykolt tudományt. Házőrzőnek csak korlátozottan alkalmas, mivel túlságosan tisztel minden embert.

Szánhúzásra született - Alaszkában

Az alaszkai malamut a legjobb szánhúzó kutyának számít, fáradhatatlan és kitartó. Képes együttműködni a többi kutyával, vezeti őket és egészen az út végéig feszülten figyel a szánvezető szavaira. Persze ma már rengeteg alaszkai malamut él szerte a világban, akiket szépségükért és kedves természetükért tartanak.
A malamut génjeiben van a mozgás, amelyet mindenképpen ki kell elégítenie a gazdinak, vagyis elég sok törődést igényel. Azt is jó tudni, hogy bár szánhúzó kutyaként tartják számon, nincs a vérében a szánhúzás tudománya. Ahhoz, hogy ilyen célokra használjuk őt, mindenképpen szakembernek kell betanítania.

Az állatorvosok sokszor találkoznak szánhúzásban megsérült kutyákkal, akiket betanítás nélkül befognak egy otthon összetákolt cucc elé. Ez veszélyt jelent a kutyának és az utasnak egyaránt.

Szőrmók

A malamut gondozásának két fontos eleme van. Az egyik a mozgás, a másik a szőr ápolása. Ez utóbbi fontos feladat, de segít benne kutyánk is. Az alaszkai malamut ugyanis rendszeresen mosakszik, mint egy cica, ezért aztán nem szokott áporodott kutyaszaga lenni, vastag bundája ellenére sem. Fürdetni nem szabad túl sűrűn, félévente maximum egyszer tehetjük kádba. A nagy melegek nagyon megviselik, ezért különös törődést igényel a nyári hónapokban.