Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nagy kiskutya

BASSET HOUND

A kopók eredetileg vadászatra kialakított, közép termetű, atlétikus alkatú, többnyire rövidszőrű, két-vagy háromszínű kutyák. Egyesek jó állóképességükről, mások gyorsaságukról híresek.A kopók kifinomult szaglásukkal kitartóan követik a vad nyomát. Erős vadászösztönük miatt kissé nehezen kezelhetők

Nagy nyúlvadász

A bassettek is a kopók nagy családjába tartoznak.

Nevük a francia bass szóból származik, ami alacsonyt vagy törpét jelent.A földre lapulva, fülét felemelve nem látszik nevetségesnek a vadászaton.Annak ellenére, hogy nem a leggyorsabb kutyafajta, nagyon jó vadász, sem eső, sem a tüskés bozót, sem a folyók nem állíthatják meg. Kiváló szaglással rendelkezik. Nagyon kitartó vadászkutya, szeretetteljes és szociális, ideális társa a városi vadászoknak.Orrával a talaj közelében szimatolva sohasem téveszti el a nyomot, és sohasem hagyja elfutni a zsákmányt, legyen az nyúl, őz vagy szarvas. Vannak persze, akik kételkednek benne, hogy a terebélyes termetű, nehézkes külsejű basset vajon képes-e felvenni a versenyt a fürge nyúllal. Az igazság az, hogy a kutya vezetőinek kell visszafogniuk a bassetet, mert ők azok, akik nemigen tudnak lépést tartani a kutyával. Minden látszat ellenére ezek a jól megtermett, súlyos ebek meglepően fürgék, s ha egyszer szimatot fogtak, elszántan törnek előre, nem törődnek a távolsággal, az akadályokkal, nem érdekli őket, mekkora erőfeszítésbe kerül a nyúl üldözése.Imád a társaival csapatosan futni, és ezeknek a kutyáknak az ugatása bátorító zene a vadász füleinek.

Igazi karikatúra

A basset hound egy kemény fajta, akinek úgy látszik, az a rossz szokása van, hogy eggyel nagyobb méretű bőrben szeret élni. Nevetünk az esetlenségén vagy szánakozunk otrombaságán.

De ne higgyünk a látszatnak: öreg filozófus kinézete alatt sportos alkat rejtőzik és mellkasában vidám és kedves szív dobog.

Nevetséges méretek

Fél kutya magasságra és két kutya hosszra: nála minden elméretezett.

Lapos feje ráncos, közeli szemei melankolikusak, hosszú fülei szinte a földet söprik. Mozdony testét erős, izmos lábak viszik előre.

Egy nagy nevettető

Nevetséges, és ezt tudja magáról, így néha ki is használja, hogy elfeledtesse malacformáját. Makacssága természetes azoknál a vadászkutyáknál, amelyek órákon át követik a vadat. De a mindennapi életben a basset mindent olyan kedvesen csinál, hogy elfeledjük a csúnyaságát. Nem akar átmenni az úton? Képes elfeküdni a járdán, mint egy lábtörlő.

Megérzi egy nyúl szagát? Kitépi a kézből a pórázt, hogy a bozótba vesse magát.De nem kell izgulni: olyan tájékozódási érzéke van, hogy előbb hazaér, mint a gazdi, ha már ismerős neki a terület. Lehajtott fejjel közeleg, mint aki nagyon elhagyatottnak érzi magát. Olyan ravasz, hogy képes a gazdában lelkiismeret-furdalást kelteni.Aztán már csak nevetni lehet rajta.

Származásuk

Messzire vezethető vissza, de azt, hogy mikor jelentek meg először, lehetetlenség megállapítani.

A XV. sz-i Franciaországban jól ismerték ezeket a kutyákat.Nagy-Britanniában csak a XIX. sz. második felében honosodott meg, de az 1875-ös wolverhamptoni kutyakiállításon már bemutattak egy példányt. VII. Eduárd király felesége, Alexandra királyné a fajtának nagy barátja és rendszeres kiállítója volt. A fajta itt virágzott fel, ahová Franciaországból és Belgiumból érkezett és ahol a szarvas és a vadnyúl nyomának a követésére használták. A bassetek különösen alkalmasak voltak erre a feladatra, mivel annak ellenére, hogy nem magasabbak 38-40 cm-nél, erejüket 25 kg-nál is nagyobb testtömegük segíti. Ez különösen olyan terepen előny a vadászat során, ahol sűrű az aljnövényzet.Az Egyesült Államokban úgy gondolják, hogy George Washington volt a tulajdonosa azoknak a basset hound kutyáknak, melyeket Lafayette ajándékozott neki, az Amerikai Forradalom után. 1883-1884-ben Angliából importáltak amerikai fajtakedvelők ilyen kutyákat.1884-ben a Westminster Kennel Club alapított a basset houndnak egy szekciót.A folyamatos, keleti parton tartott kiállítások után, Bostonban 1886-ban tartottak bajnokságot Az első basset houndot az Amerikai Kennel Club 1885-ben vette nyilvántartásba. A fajta népszerűsége fokozatosan emelkedett. 1920-as évekre Gerald Livingston importált jelentős létszámban New-York-ba. Ebben az időben Erastus Tefft hozatott sok angol bassetot a kenneljébe, főleg a Walhampton falkából. Carl Smith importált 2 bassetot Franciaországból, mely közül az egyik Champion volt. A további figyelemfelhívás az volt, amikor a Time magazin címlapján 1928. február 27-én megjelent egy basset kölyök képe.1935-ben alakult meg az Egyesült Államokban az önálló basset hound klub, amelynek a neve: Basset Hound Club of Amerika.

A fajta fő vonásai

Az összkép egy rövid lábú, alacsony, de erőteljes és nagytestű kutyáé. A fej boltozatos, kiugró koponyacsúccsal. A koponya közepesen széles, az orr felé enyhén keskenyedik.

A fejen a viszonylag sovány és enyhén ráncolodó bőr nagyon laza, nagy alácsüngő szájlebernyeg. Az orrhegy fekete, kivéve a világosabb színű kutyákat. A szem barna vagy mogyorószínű. Az arckifejezés higgadt és komoly, a szem vörös pislogóhártyájából látható egy kevés. A fül alacsonyan tűzött, nagyon hosszú az arcorri rész aljáig leér. Puha, finom és bársonyos száj, a fogazat ollószerűen harap. A lapocka hátravetett, a mellső láb rövid és erős, a könyök se ki, se be nem fordul. A térd kissé befelé hajlik. Ha előredől, az súlyos hiba. A térd és a mancs között redőzhet a bőr. A mellcsont előreugrik, a hát széles, vízszintes, a mar és a far felső pontja nagyjából egyforma magasak. A hátsó negyed izmos, a csánk alacsony, szinte leér a földig. A mancs erős, jól párnázott, a lábfej egyenes vonalban áll, vagy kissé kifelé fordul. A farok hosszú, magasan tűzött, elvékonyodva hegyesen végződik, az állat a magasba tartva hordja, s ívben behajlik a hát felé. A szőrzet sima, rövid és sűrű. A szín többnyire tricolor (fekete, fehér és cserszínű) vagy bicolor (citrom színű és fehér), de az összes kopóknál elismert kutyaszín elfogadható.Marmagasság: 33-38 cm.

Több változatuk is kialakult

Basset artésien
Normand Basset bleu de Cascogne
Basset d? Artois
Basset fauve de Bretagne
Basset griffon vendéen
Basset hound

Magyarország

Sártory Borbála a fajta honosítója, nemzetközi küllembíró. ő hozta be 1971-ben Scarlett O?Hara Jamniczy Dwór nevű szukát Lengyelországból, aki ICH lett.

Itt meg kell említenünk Gurin Judit nevét ? sajnos már elment közülünk ?, aki a fajta népszerűsítéséért és az igényes tenyésztői munkával a fajta magyarországi minőségéért nagyon sokat tett.A basset hound a legkedveltebb, de egyre több basset griffon vendéen-t is láthatunk a szépségkiállításokon.Ez utóbbi fajtát "borzosnak" vagy "kócosnak" is nevezik. Nem sértésként, sőt inkább kedvességből. Kis mérete és kemény szőre miatt a legsűrűbb bozóton is át tud hatolni. Nem fél semmitől. A vadászatokon egyenlő értékű nagy testvéreivel.

Népszerűsége

Hazánkban egyre nő. Sajnos, sok esetben olyan emberek választják maguknak, akiknek nem ezt a kutyát kellene tartani. Szomorú volna, ha ez idővel a fajta iránti rokonszenv és jóindulat megszűnéséhez vezetne.

Közismert emberek

is kedvelik ezt a fajtát, lásd Colombo nyomozó kutyáját. Egy-egy epizódban együtt láthatjuk őket, mindkettőjüket gyűrött kabátban.

Ezt a fajtát tartja Gálvölgyi János, Komár László, Somló Tamás és a basset az unicum a Zwack családban is.

Jó tanácsok basset tartóknak

* Irgalom! Csak lépcsőt ne!
* Ha a hatodikon lakik és nincs lift a házban, ne őt válassza. Ha mégis mellette dönt, kézben kell vinni, ugyanis a lépcsőfokok károsítják a gerincoszlopát.
* Ha nem akarja, hogy szeszélyes legyen,akkor már egészen kis korától sok szigorral kell nevelni.
* Sok testmozgásra van szükségük, lehetővé kell tenni, hogy hetente egyszer-kétszer hosszan vágtázhasson a szabadban.
* Egy természetes vadász, sohase engedjük egyedül, felügyelet nélkül kóborolni.
* Ha sokáig egyedül hagyja, akkor lelkileg megbetegszik és nyugtalanságának jele, hogy harapdálni kezd.
* Az étvágya nagy, sok mozgásra van szüksége, hogy ne hízzon el.
* Menjen minél gyakrabban sétálni vele, bár szereti kéretni magát, de ha egyszer elindulnak, akkor nem ismer rá, órákon keresztül képes loholni.
* Ha egész nap távol van, szerezzen neki egy társat: egy másik kutyát vagy akár egy macskát is. De ez nem elég neki, amikor hazaér, játsszon vele sokat. Olyan türelmes és szelíd, hogy soha nem sértené meg.