Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Általában akkor merül fel, hogy esetleg valami baja van a kedvencünknek, ha a viselkedése hirtelen megváltozik. A beteg állat az esetek nagy többségében bágyadt, nem szívesen mozog.

De akár ezek ellenkezője is jelezheti, hogy valami gond van kutyánkkal: a korábban nyugodt, majd hirtelen agresszívvé váló állat esetén fel kell merüljön a veszettség gyanúja! Az erőteljesen megváltozott testhőmérséklet: amikor a kezünkkel érezve is túl meleg, vagy éppen túl hideg az állat.

Emésztési problémák: hányás, hasmenés

Vannak olyan esetek amikor a táplálkozási szokások megváltozása kelti fel a gazdi figyelmét. A bágyadt, apatikus állapothoz gyakran társul étvágytalanság, esetleg inni sem hajlandó az állat. Megeshet ennek az ellenkezője is: a kedvencünk többet eszik, iszik a megszokottnál. Bármilyen furcsaságra leszünk figyelmesek, ne legyünk restek állatorvost felkeresni! Hányás esetén is tanácsos állatorvost felkeresni (kutyák, macskák gyakori fertőző betegségénél gyakran társul hasmenéshez, így hamar kiszáradást és akár életveszélyes sokkos állapotot idézhet elő), kivételt képez ezalól a macskák szőrhányása, ugyanis a tisztálkodással lenyelt szőrtől így szabadulnak meg. (amennyiben több egymást követő napon jelentkezik vagy egy napon belül többször, tanácsos megmutatni őt orvosnak). Hosszú szőrű macskáknál tanácsos olyan tápot, vagy külön kapható szőroldó pasztát adni kedvenceinknek, mert náluk a nagyobb szőrmennyiség bélelzáródást okozhat!

Bélsár- és vizeletgondok

A másik dolog ami nekünk laikusoknak sokat segíthet megítélni kedvencünk egészségi állapotát, ez az állat bélsara illetve vizelete. Mindenképpen forduljunk orvoshoz amennyiben a vizelettel vér ürül, vagy színe eltér a sárgától. Ha a bélsár túl híg, akkor hasmenésről beszélünk. Oka lehet banális (túletetés), férgesség (mindenképpen kezeltetni szükséges, mert zoonózis, tehát az emberre is átterjedhet), vírusos betegség (kezelés nélkül gyorsan elpusztulhatnak) és még sok minden más, tehát mindig állatorvos feladata, hogy eldöntse mi áll a háttérben.

Az állat bélsár, illetve vizeletürítési szokásai is árulkodóak lehetnek, főként akkor, ha azt látjuk, hogy állatunk dolgát végezve erőlködik, esetleg nem is sikerül maradandót alkotni. Mindkét probléma életveszélyessé válhat, egy percig se várjunk hanem menjünk azonnal állatorvoshoz! Ha a kutya a felvett vízmennyiségnél lényegesen több vizeletet ürít az is gyanakvásra adhat okot.  Megesik, hogy az állat nem a szokott helyére végzi a dolgát, hanem a lakás más pontjaira, ennek okai lehetnek lelkiek és testiek egyaránt, irány tehát egy alapos kivizsgálás!
Külön említést érdemel a kutyák ún. "szánkázása". Ezt okozhatja férgesség, bűzmirigygyulladás.

A szőrzet is árulkodó

Az egészséges állat szőrzete tiszta, bőre ruganyos és sima. Amennyiben a szőrszálak között fekete morzsaszerű anyagot talál, az bolhák jelenlétére utal, így érdemes állatpatikában valamilyen bolhátlanító készítményt beszerezni számára. A szőrhiányos területek is árulkodóak lehetnek, gyakran áll mögöttük gombás fertőzés, amely emberre is átterjedhet, tehát mindenképpen kezelést igényel. Amennyiben a bőrön bármilyen elszíneződést, pörkösödést, nagyobb kiterjedésű, mélyebb sérülést találunk bízzuk az ellátását állatorvosra, különösen, ha a sérülés földdel szennyezett (tetanusveszély).
Ha a fülek váladékoznak, illetve fekete kávézaccra emlékeztető morzsalékot találunk benne, valószínűleg valamilyen gyulladás okozza, így állatorvosi ellátást igényel.

Beszélő szemek

Az egészséges állat szeme tiszta, a kezünket szeme előtt mozgatva követi azt. Amennyiben váladékozik az valamilyen gyulladást jelez, mivel a szem kedvencünk számára is fontos, ezért ne hanyagoljuk el ezeket a problémákat! Ha nem reagál az előtte mozgó tárgyakra, akkor valószínűleg nem lát jól, esetleg meg is vakulhatott. Az esetek egy részében javítható, illetve helyreállítható a látás, vagy legalább a további romlás megakadályozható. A fényviszonyokhoz nem alkalmazkodó pupilla is problémákat jelez, illetve kancsalság esetén is érdemes állatorvost keresni. A szemtünetek megjelenhetnek önállóan, de gyakran valamilyen más betegség "kísérőjeként".

Ha bűzös a lehelet

A kutyák és macskák szájszaga nagyjából olyan, mint egy normális egészséges emberé. Ha a szájszag bűzössé válik, akkor érdemes megnézni a fogait, amennyiben azok barnásan elszíneződöttek, akkor fogkővel van dolgunk, amelyet altatásban tud eltávolítani állatorvosunk. Gyakran társul fogínygyulladással. Ez a két tényező együttesen rövid időn belül a fogak elvesztésével is járhatnak, ezért mindenképpen kezelést igényelnek. Egyéb belsőszervi problémák is járhatnak bűzös szájszaggal. Sokszor nyáladzik is az állat. Ez szintén társulhat fogkövesedés-fogínygyulladáshoz, de más betegségek kísérőjeként is megjelenhet.

Az állat mozgása szintén jelezheti, hogy gond van: pl. amikor egyik végtagot alig vagy egyáltalán nem terheli, tehát sántít. Bizonyos betegségeknél dülöngélés figyelhető meg.

Eszméletvesztés, görcsök esetén HALADÉKTALANUL állatorvos!

 

Minden bizonnyal nem a szőrlabda teszi a hosszú szőrű macskákat oly vonzóvá gazdáik számára, de nincs mit tenni, a "kiszerelésbe" ez is beletartozik. Mit kezdjünk hát a jelentkező tünetekkel? Az alábbiak ehhez nyújtanak segítséget.

A szőrlabda, amelyet hívnak még trichobezoárnak, szőrgolyónak is, akkor alakul ki, amikor a macska a nyelvével nyalogatja, tisztogatja a bundáját és lenyeli a szőrszálakat. A szőr az emésztőrendszerében összeáll, csomóvá alakul.

Az idegen anyag jelenléte gyomor-bélrendszeri tünetekhez vezethet, különösen akkor, ha elzárja a gyomor felé tartó étel útját. A macska szervezetében előre haladó szőrgolyó székrekedést is okozhat.

Milyen tünetekkel kell számolni?

A leggyakoribb tünetek között van az öklendezés és a hányás. A macskának sok esetben sikerül ily módon megszabadulnia a szőrlabdától, de a jelenséget kísérheti még folyékony vagy más szilárd gyomortartalom távozása is.

Előfordulhat, hogy száraz köhögéshez hasonló hangot hallat ilyenkor az állat, máskor olyan hangot hallhatunk, mintha valami megakadt volna mélyen a torkában. Ezekhez társulhat a már említett székrekedés.

A tünetek kezelése

Több megoldás létezik a panaszok kezelésére, ezek közül következzen néhány:

 • Gyakori fésülés. Fésüljük rendszeresen a cica szőrét, ezzel csökkenthetjük a lenyelt szőr mennyiségét.
 • Szőrlabdaképződés elleni készítmények alkalmazása. Használhatunk olajalapú szőroldó termékeket, amelyek lazító hatásukkal segítenek a cicának kiüríteni a szőrcsomót. Ezek a termékek, amelyek a macskák számára kifejezetten kellemes ízűek, általában paszta formájában kerülnek forgalomba.
 • Egyéb trükkök szőrlabda ellen. Adhatunk a macskának olyan finomságokat, amelyek paraffinolajat tartalmaznak és ezáltal segítenek feloldani a szőrgolyót. Továbbá a legtöbb kisállateledel szaküzletben kaphatók a kifejezetten a visszatérő szőrlabdaképződési gondokkal küzdő macskáknak készült macskaeledelek. Ezek bevetése előtt mindenképpen kérjük ki az állatorvos tanácsát.

 

 

Bűzmirigy-probléma

A kutyák és macskák bűzmirigy-problémái sokasodni látszanak. Vannak olyan állatok, melyek életét végigkíséri ez a betegség. A gazdi csak arra lesz figyelmes, hogy kedvence "szánkázik" (húzza a fenekét a földön), melynek hátterében leggyakrabban a végbél körüli mirigyek gyulladása, kiürülésének hiánya, gyulladásos elváltozása, ritkábban bélférgesség áll. További tünetek a viszketés, szőrhullás, végbélhez kapkodás, a kutyus rágja magát, ilyenkor erős szaga van.

Normál körülmények között a mirigyek (mindkét ivarú állat esetében) könnyen ürülnek, gyulladás esetén azonban a mirigykivezető cső elzáródik, ami megakadályozza az ürülést, és a váladék további termelődése következtében a betegség csak súlyosbodik. Nem ritkán tályog alakul ki, ami ki is fakadhat. Enyhébb esetben a mirigyváladék manuális kiürítésével, antibiotikumokkal, gyulladáscsökkentővel a gyulladás megszüntethető. Szükség esetén a mirigytasakok fertőtlenítőszeres öblítése, gyógyszeres feltöltése is jó hatású lehet. Súlyos (krónikus) esetben szóba jöhet a végleges (műtéti) megoldás. De minden esetben ajánlatos megmutatni az állatot a kezelő állatorvosnak, aki a betegség súlyosságának megfelelően fogja kezelni az állatot.

Aki mélyebben belemerülne a bűzmirigy-témába, annak összefoglaltuk a tudnivalókat.

Mi is az a bűzmirigy?

Még a kutyások (macskások) jelentős része sem tudja, hogy kedvencük végbélnyílásánál kétoldalt van 1-1 végbélzacskó, melyek kivezető nyílása közvetlenül a végbélnyílásnál van. A váladék jellegzetesen erős szagú, ember számára kifejezetten kellemetlen, bűzös. Színe és állaga leginkább a paraffinolajra emlékeztető, esetleg enyhén sárgás színű. Normális körülmények között hígan folyó, áttetsző, tiszta folyadék.

Funkciói:

 • A végbélzacskók a kemény, tömött bélsár hatására mechanikusan ürülnek, ezzel a végbélnyílás síkossá válik, melynek következtében könnyebbé válik a széklet ürítése. A kutyák egy része még arra is képes, hogy a zacskó tartalmát a székletürítéstől függetlenül akaratlagosan is ürítse.
 • Területjelölést is szolgál.
 • Védekezésre is használják a kutyák, amikor nagyon megijednek. Nem ritka, hogy a rendelőben a páciens riadalmában jókora adag mirigyváladékot ürít. A "védelem" az erős bűzben van - az átható szagtól nehéz megszabadítani a környezetet, és a ruhaneműt egyaránt.

Megfigyelhető, hogy a kutyák, amikor egymással találkoznak, rendszerint egymás végbelének környékét szimatolják először. Ennek az az oka, hogy a bűzmirigy váladékának szaga a másik kutya számára úgyszólván mindent elárul a szag gazdájáról (afféle "személyi igazolvány"). Azaz, a kutyák társadalmi életében igen fontos a szerepe. Kiolvasható belőle az adott állat egészségi állapota, hangulata, szexuális aktivitása, kora, de még dominanciája is. Mint olyan, minden bizonnyal ez (volt) a legfontosabb funkciója.

Mi okozza a bűzmirigy gyulladását?

Rendszerint a kiürülés hiánya, a váladék besűrűsödése, baktériumos fertőzés idézi elő a gyulladást. És ezt mi okozza? Jó kérdés. Hajlamosak vagyunk ?civilizációs betegségként" kezelni ezt a problémát, amely táplálkozási, tartási (mozgáshiány) okokra vezethető vissza. A vidéki (tanyai) kutyáknál lényegesen ritkábban fordul elő (de az is lehet, hogy csak nem kezeltetik őket). Valószínű tehát, hogy egy összetett kóroktanú betegségről van szó, azaz nem egyetlen okra vezethető vissza a betegség kialakulása.

Korábban macskáknál csak igen elvétve találkoztunk ezzel a problémával, manapság a macskaesetek száma is jelentős emelkedést mutat.
A különböző bőrgyulladások, hallójárat gyulladások több mint felénél egyúttal a végbélzacskó gyulladása is megállapítható (góc).

Tünetek

Bűzmirigy-vizsgálatA bevezetőben már említetteken kívül a vizsgáló állatorvos azt tapasztalja, hogy a végbél vizsgálat során kétoldalt feszülésig teltek a végbélzacskók. Rendszerint nehezen üríthetők, tartalmuk kezdetben barnás színű, később elhalt szövetcafatoktól darabos, esetleg gennyes, még később kátrányszerűen besűrűsödik, extrém esetben majdnem száraz, sűrű fogpasztaszerű, olyannyira, hogy a kinyomott váladék egyben marad. A súlyosabb esetekhez gyakran társul ekcémás bőrgyulladás, amely előbb viszketéssel, szőrhullással, bőrpírral, később pörkökkel, majd nedvedzéssel járó, kellemetlen, nehezen gyógyuló elváltozásokat okoz.
A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat (bélsárpangás).
Ha a váladék nem tud a szokásos úton kiürülni, előfordulhat, hogy a végbélnyílás mellett, a bőrön keresztül tör utat magának (kifakad).

Gyógykezelés

 • Enyhébb esetben a végbélmirigyek mechanikus (rendszeres) ürítése önmagában is gyógyító hatású.
 • Súlyos esetben, valamint ha a társult bőrgyulladás kiterjedtté válik, elkerülhetetlen a beteg gyógyszeres kezelése.
 • Általában a súlyos viszketés, láb-, comb- vagy faroktőrágás, valamint a gyulladásos folyamat néhány óra alatt megszűntethető injekciós kezeléssel, de a kezelést 4-8 napig folytatni kell.
 • Kiterjedt bőrelváltozásnál elkerülhetetlen a beteg terület szőrtelenítése, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők helyi alkalmazása (kenőcs, oldat).
 • Igen makacs betegségnél szükség lehet a végbélzacskók fertőtlenítőszeres, antibiotikumos átöblítésére is.
 • Ha a "konzervatív" gyógykezelés eredménytelen, a végbélzacskókat műtétileg el kell távolítani.

Tanácsok

 • Ha a bevezetőben leírt tüneteket tapasztalja állatánál, feltétlenül forduljon állatorvoshoz!
 • Ne ijedjen meg, ha 1-2 hetes időközönként visszarendelik bűzmirigy-vizsgálatra a beteget. A gyakori ürítés a beteg gyógyulását szolgálja (nem kell félni tőle).
 • Kozmetikusnak ne engedje, hogy ürítse az állat bűzmirigyét. Sajnos gyakran nem szakszerűen végzik. Ha az ürítés kellő ismeretek nélkül történik, a beavatkozás az alapbajnál súlyosabb következményekkel járhat!
 • Ha állatának voltak már bűzmirigy-problémái, valószínűleg hajlamos az ilyen jellegű megbetegedésre. Ebben az esetben javasolt a rendszeres kontrollvizsgálat (esettől függően) 3-6 havonta (esetenként akár gyakrabban is).
 • Ha az állat széklete félkemény vagy kemény, nagyobb a valószínűsége a mirigyváladék ürülésének. Ezért a magasabb rost- és csonttartalmú táplálék etetése jó hatású lehet, bár nem jelent biztos megoldást a problémára.
 • A rendszeres, kiadós mozgás kedvezően hat a végbélzacskó ürülésére.

 

Kérdés:
Három cicánk van, 2 és 4 évesek, microsporum canis fertőzéssel. Állandóan vakaróznak, nyalogatják a bundájukat. Oltást kaptak 2 hónapja, Biocan M-et, és az idősnek - nála a legsúlyosabb - adunk állatorvosi javallatra 1/4 tbl Nizoral 200 mg-ot/nap, 8 hete szedi, csekély javulás van a vakarózás mértékében. A gyógyszert szedő cica levert, étvágytalan, depressziós. Nagyon aggódom mindannyiukért. Korábban fürdettük is, ami nem hozott kellő eredményt, vagyis csak ideiglenesen. A kicsiket nem lehet fürdetni, mert harapnak, karmolnak, nekirohannak az ajtónak fejjel... szanálással is próbálkoztunk, de a szívünk szakadt meg a bódultságukon, mert egyébként kedves, ragaszkodó nyugodt cicák. Eledelt mindig prémium minőséget kapják, és vitamint is. Mit tegyek, kérem adjon tanácsot, lépésről lépésre hogyan járjunk el, mert nagyon szeretjük a cicákat, és nem bírjuk már nézni azt, hogy nekik rossz...
Válasz:
A gombás elváltozások kezelése sok-sok türelmet igényel. A kezelés hetekig, hónapokig is eltarthat.
A leírt kezelés korrekt, bár a Nizoral májkárosító hatása miatt meggondolandó a szájon keresztüli tablettás kezelési mód. Kétségtelen, hogy súlyos esetben ezt is meg kell próbálni.

Az a gyanúm, hogy a tablettával kezelt állat levertsége, étvágytalansága a Nizoral mellékhatásaként jelentkezik. Miután az állat már 8 hete szedi a gyógyszert, mindnenképpen szünetet tartanék, és haladéktalanul a külsőleges kezelésre összpontosítanék (Nizoral sampon). Hetente 2 alkalommal kell Nizoral samponnal nagyon alaposan megfürdetni a betegeket.

Az első mosást lehet normál samponnal végezni, majd alaposan leöblíteni (tusolás). Ezt követően a Nizorallal az egész testfelületen habot kell képezni (nem habzik túl jól), és azt kb. 10 percig rajta kell hagyni. Praktikusan 10 percen keresztül kell dörzsölgetni a habot az állaton. Ezt követően alaposan le kell öblíteni (tusolás). A kezelést 3-4 héten keresztül következetesen végezni kell.

Tetszik-nem tetszik, a kismacskákon is végre kell hajtani a fürdetést. Ha másképpen nem megy, szedálni (nem "szanálni", ahogy írta) - azaz nyugtatózni - kell őket. Idővel a rendszeres kezeléseket megszokják. Érdemes fürdetés előtt levágni a karmaik hegyét, hogy ellenkezve ne okozhassanak súlyos sérüléseket. A bódultság miatt ne szakadjon meg a szívük, attól semmi bajuk nem lesz (kicsit kóvályognak). Vannak esetek, amikor éppen a beteg érdekében meg kell keményíteni a szívünket (nos, ez is ilyen helyzet).

Amennyiben az állatok kizárólag prémium minőségű eledelt kapnak, felesleges a vitamin adagolás, sőt vitamin túladagolást okozhat, ami ronthatja pl. a bőr általános ellenállóképességét, a természetes védőmechanizmust, és ez akár súlyosbíthatja a jelenlegi helyzetet. Jelen esetben inkább egyéb kiegészítéssel próbálkoznék (pl. macska Béres csepp vagy Vetri DMG cseppek), az állatok ellenállóképességét növelendő.

Nyilvánvalóan fontos az is, hogy az állatok közvetlen környezete, eszközeik a szokottnál is gyakrabban tisztva, fertőtlenítve legyenek.

 

Háááát. Eljött a "nagy" nap. Három napja nem ettem. Csak fogat mostam napi ötször. Hiszen fogorvoscserére készülök (a réginek ráncos volt a szeme a maszk fölött, ezért nem tudtam eléggé ellazulni...). És nem akartam, hogy bármiféle virslimaradékot találjon a félig kijött bölcsességfogam mögött. Hol van már "álmaim szerelme" PÁLU!? Már csak kiszáradt, kiürült és kifacsart Amodentes tubusokkal és Colgate-feliratú fogakkal mosolygó szőke ciklon reklámbabákkal álmodom. Egy hete. Mióta Lalika nálam járt...

Beülök a "villamosszékbe" és már tátom is a szám! Két okból. Az egyik nyilvánvaló, a másik... hmmm... semmi ránc... sőt!! Azt hiszem, jobb lesz lemenni alfába, mielőtt felállnék. A székből...

Katigazdi érkezik reggel Lajoskával a kőbányászatra. Sík ideg mindkettő. Sztem már reggel közösen felhergelték magukat. A kezelőasztalig megtett úton szegény Lajoska háromszor ugrat az ajtóküszöbökön. Katigazdi rutinosan rángatja a rózsaszín pórázon, amit a fogkőlecsiszolós kutyatáphoz kapott ajándékba az állatpatikában Szilvától. 

Szóval van ám itt egy kis fogkőgond, meg ínysorvadás  - mondja Szexti "néni" három fogsoros szadimosollyal. Ő az új fogorvosnőm! (Igen. Megtartom. Ez biztos... még hogy "néni"...). Valami szájterpesztőfélét nyom be a zápfogaim közé - úgyhogy a köveket lebombáznám - én meg csak próbálok hörögni, hogy neeem, azt nem engedem! Azt dr. Szikenyél, a kollégám szokta csinálni. Mert csak ő tudja fájdalom nélkül! Fel akarok állni... 

Csurog a sós veríték Katigazdi pelyhedző bajuszkájáról, időnként belenyal egyet, és remegő hangon sustorog: Reggel adtam Lajosomnak egy fél adag reggelit, hogy megnyugodjon! - a többi néma csend... (Hair) Nem hiszek a meredő füleimnek! Hogy miiiit? Reggelit?? Nem megmondtam, hogy tilos etetni? Már előző nap délutántól? Sőt, reggel még inni sem lett volna szabad!

De annyira izgultunk és úgy kérte! - mondja Kati, de hangjából érződött a bugyiba kakilós gyermeki lecseszés előtti bizonytalanság. Katigazdi tudta, hogy rossz fát tett a tűzre.

Te jó ég! Hatalmas kattanás a pofámban, aztán valami csörömpölés a kövön! Feljöttem az alfából... Mi történt? Szexti hajol előttem a földön - na jó, én megyek -  az asszisztensével és hajkurásszák a földön pattogó szájterpesztőt, amit kiütött a számból, mikor harmadik kéz híján állítani akart valamit a kőbányászkészülékén. Felettébb röhögnek mindketten. Én is zavarodottan mosolygok. Remélem, nem rajtam... Fent létemet kihasználva Szexti ijesztget: Annyira sorvadt az ínye az erős fogkefe rendszeres erőszakos túráztatásától, hogy az ínye már teljesen lesorvadt. Jó lenne elektromos fogkefére áttérni! És már tömi is a számba azokat a nyálelszívós gusztustalanságokat meg a rugós szájterpesztőt. Hát Szexti tudja mitől döglik a légy!! Irány alfa!

A fogkőbányászatot EL KELL HALASZTANI! - sziszegem szigorúan Katigazdinak. Telekajálva ugyanis Lajoska gusztát hányhat az altatószerek miatt és ez súlyosan veszélyeztetné az ő életét. (Praxisom utánozhatatlanul jó hírnevéről nem is beszélve, ha itt megzakkan nekem!) Félrenyelheti a felturbózott cumót a légcsövébe, plusz a teli gyomra nyomja a tüdejét, rontva ezzel a légzési funkcióit. (Arról nem is beszélve, hogy hallgathatnám `Sztenci rinyatúráját a hányástakarítással járó plusz megterhelés miatt! Meg jönne a fizuemelős, meg felmondással fenyegetős szlengdumájával...)

Szóval Lajosnak nagy lenne a sansza, hogy eljusson a túlvilág kapujához. És egyébként is, ki hallott már ilyet, hogy altatásos beavatkozás előtt etetni! (Ha tudná Kati, milyen gyakran hangzik el ez a "jól megetettem, hogy megnyugodjon" mondat. A múltkor is beérkezett egy kutya által harapdosott, vértől és verítéktől fröcsögő shar-pei, akit nyugtatási célzattal jól telezabáltattak otthon, a sürgősségi állatorvosi ellátás előtt! De hol tanulják ezeket?? Túl sokat nézik Pokémont az RTL-Delelőben vagy mi?)

Mikor magamhoz térek, a pofám és a szemeim totál tele vannak valami agyagszerű, vanília illatú anyaggal. Valami polírozást végzett rajtam Szexti. De az arcom is köves volt, vagy mi? Ránctalanítottunk is?? Kiderült, hogy a kőrombolás szünetében félAlfában elmeséltem Szexternek, hogy van is otthon elektromos fogkefém, mert a Patikában árult spéci fogkőgátlós kutyatáphoz a forgalmazó kampánycélból elektromos fogkefét adott ajándékba. A gazdiknak...! Ezen az ötleten Szexti annyira röhögött, hogy még a polírozás közben sem bírta abbahagyni, így történt némi kis pofabőrpolírozós baleset... Na várj csak, jössz te még hozzám a cicáddal! Majd jól rád nyomom a bűzmirigyét! - gondoltam.

Szóval, mivel Szilva, a patikuslány nem bírta már elviselni a sok vásárlói sértődést ("...minek kéne nekem fogkefe, szoktam én fogat mosni..." meg ilyesmik), elrakosgatta a zsákokhoz járó fogkeféket. Mi meg hazavittük dr. Szikenyéllel. Csak nem használtam. Nem akartam urizálni, meg reggelente zümmögő pofával elijesztgetni a cseten szerzett macákat.

KatiG és Lajoska kaptak egy másik időpontot a fejmosás mellé! WU2-vel kapták, hogy jobban fájjon és el ne felejtsék, hogy altatásos beavatkozás előtt NEM ETETJÜK a jószágot! 

Nem ráncigáljuk a halál haját! Rángat az minket épp eleget kéretlenül is!

 

Kérdés:
3 éves kandúr cicámnak krónikus fogínygyulladása van. Mivel lehetne gyógyítani, mert már semmi nem használ?! Kérem, segítsen!
Válasz:
Macskáknál a fogínygyulladást leggyakrabban fogkövesség okozza. A fogkövek eltávolítása és valamilyen, a szájban található baktériumflórát gyérítő gyógyszer adása általában megoldja a problémát. Ha fogkövesség nincs, vagy eltávolítása nem segít, akkor nehezebb a helyzet. Több olyan vírusos betegség létezik, amik ilyen tünetet okoznak, illetve az immunrendszer gyengesége is járhat ínygyulladással. Tehát az első teendő a fogkövek ellenőrzése és a fogak rendbetétele. Ezután - ha nem javul - vizsgálat macskaleukózis és macska AIDS (FIV) betegségekre. Ha ezek negatívak, akkor további vizsgálatokat javasolok az esetleg háttérben megbúvó egyéb okok kiderítésére.

Sajnos vannak esetek, mikor semmilyen vizsgálattal nem tudunk konkrét okot találni az íny gyulladására. Ilyenkor gyakran a kezelés sem sikeres. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek átmeneti javulást hozhatnak.