Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Minden hétre jut egy rémisztő hír: újabb és újabb termékekről derült ki, hogy mérgezőek az emberi szervezetre. Ezek azonban nem csak ránk, hanem a lakásban élő állatainkra is hatással lehetnek - ezt szem előtt kell tartanunk, amikor takarításba kezdünk.

A szőnyegtisztító, a légfrissítő, a padlót illatosító felmosó folyadék és a többi szer kiválasztásakor arra is figyelnünk kell, hogy azok kedvencünknek se árthassanak.

Pajzsmirigy-túlműködés

A betegség régóta sújtja a lakásban élő cicákat; vízháztartásbeli zavarokat, fokozott étvágy melletti súlyvesztést és rossz hangulatot okoz. Korábban azt gondolták, hogy bizonyos festékektől, dezodorokból és vegyi anyagokkal kezelt bútoroktól betegszenek meg a cicák. Aztán a kilencvenes évek közepén egy kutatás lakásban élő, pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő cicák vérét vizsgálta meg és a mintákban nagy mennyiségben találtak úgynevezett PBDE-vegyületeket. A PDBE-k, vagy polibróm-difenil éterek, nagyon sok, főleg takarításra használt szerben megtalálhatóak.

Bútorfényező - macska - bútorfényező

A legnagyobb mennyiségben a bútorok tisztítására és ápolására szolgáló cuccokban találhatóak meg a gyanúba keveredett kémiai anyagok. A cicák sokkal kitettebbek, mint más házban élő állat, ők ugyanis mindenhova szívesen lefekszenek, beledörgölőznek, aztán a nagy mosakodásokban lenyalják a szőrükre tapadó anyagokat. Így a vérkeringésükbe is bekerül a bundájukra rakódott szennyeződés. A legismertebb termékek összetevőit átolvasva úgy tűnik, hogy Európában a bútortisztítók sokkal alacsonyabb PBDE-tartalmúak, mint Amerikában.

Ördögi kör: ha nincs takarítás, jön a por

A takarítás elhagyása sem megoldás, hiszen nagyon sok cica és kutya allergiás a porra. A lakásban élő állatok immunrendszere gyöngébb, a szobacicák és -kutyák nincsenek hozzászokva a pollenekhez és porszemcsékhez, ezért sokkal gyakrabban válnak allergiássá.