Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Származási helye Olaszország. A teste rövid, izmos és kvadratikus felépítésű. Kanok marmagassága 27-30 cm, szukáké 25-28 cm. A bolognese súlya 3-4 kg. Szőrzete hosszú, nagyon sűrű és testtől elálló. A fajtának nincs aljszőrzete. Szőrzete általában hófehér, de a halványsárga árnyalat megengedett. A bolognese kiegyensúlyozott, barátságos, kifejezetten jó természetű kutya. Értelmes, általában engedelmes, és készséges kutya. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően nagyszerű társ válik belőle. A jól nevelt bologneset gazdája bárhova magával viheti, nem lesz probléma vele. Ha valami szokatlant észlel, azonnal ugatással jelzi. A bolognese jól kijön fajtársaival és a többi háziállattal egyaránt. Szereti gazdáját és családja társaságát. Az egyedüllétet nehezen viseli, kifejezetten társa lény. Idegenekkel szemben eleinte tartózkodó, később barátságos és jókedvű. A szőrzetét elegendő hetente egyszer ápolni, szőrét nem hullatja. A bolognese tanítása nem okoz problémát, könnyen és örömmel tanul. Átlagos a mozgásigénye, bár nagyobb sétákra is hajlandó. Erősen kötődik a gazdájához, így póráz nélküli séták alkalmával sem kell attól tartanunk, hogy önálló utakra indul. Ez a fajta hűséges és ragaszkodó társ, gazdájának sok öröme lesz benne.

Bolognese
Származási helye Olaszország.
A teste rövid, izmos és kvadratikus felépítésű. Kanok marmagassága 27-30 cm, szukáké 25-28 cm. A bolognese súlya 3-4 kg. Szőrzete hosszú, nagyon sűrű és testtől elálló. A fajtának nincs aljszőrzete.
A fajta eredete
A Bolognese ősei a Földközi tenger kikötőiben és partjain éltek, ahol a kikötő raktárházaiban és a hajók raktáraiban sűrűn előforduló egerekre és patkányokra vadásztak. Kr.e. 322-384 - be Aristoteles feljegyzéseiben szerepel egy kistermetű kutya, melynek a "canis melitenses" latin nevet adta. A Máltai Selyemkutya eredetét ismerő olvasó most nyilván nagyot csodálkozott, amennyiben nem volt tudomása arról, hogy a távoli múltban a két fajta története közös tőről indult. Már a római időkben ismerték a két fajtát. Abban az időben igen értékes ajándéknak számított az itáliai főurak körében egy máltai vagy egy bolognai kiskutya. Cosimo de Medici nyolc kutyát vitt magával Brüsszelbe, ajándékba szánva németalföldi arisztokrata barátainak. A művészettörténet is számon tartja a fajtát, ugyanis a bolognai megjelenik Tizian, Breughel, és Goya festményein is, elsősorban dekoratív elemeként.

Rövid fajtaleírás
Zömök, hosszú, puha, hófehér szőrzettel borított kiskutya. Kvadratikus felépítésű, tehát a törzs hossza azonos a marmagassággal. Igen komoly, általában nyugodt kutya. Kíváncsi és tanulékony. Gazdájához és annak családjához ragaszkodik. Közepesen hosszú a feje. A szélessége a járomcsontoknál mérve, megegyezik a hosszával. A koponyatető, lapos. A koponya párhuzamos az orrhát felső vonalával. A homlokbarázda és a fejbúb nem hangsúlyos. Kifejezett viszont a stop. A fekete orrtükör nagy. A fang rövid. Normálisan fejlett, teljes fogazat, mely ollós harapással záródik. A harapófogó harapás még elfogadott. A szemek szinte egy síkban illesztettek, az átlagosnál nagyobbak, sötétek. Kerekek, nem mandula-vágásúak. A szemgolyó nem lehet dülledt. Magasan tűzöttek és hosszúak lógó fülei. A nyak a fejjel azonos hosszúságú, a bőre feszes, nem képezhet lebernyeget. A bolognai kvadratikus, a törzs hossza megegyezik a marmagassággal. A mar a hát vonala fölé emelkedik. A hátvonal egyenes. Szinte egyenes a far, és igen széles. Tágas, viszonylag mély a mellkas, jól ívelt bordákkal. A far meghosszabbításában tűzött és a hát fölé hajlik a farka. Egyenesek, párhuzamosak és a talajra merőlegesek a mellső végtagok. A hátsó végtagok szintén párhuzamosak és hátulról tekintve egyenesek, nem túlságosan zárt szögelléssel. Mancsai oválisak (a mellsők inkább, a hátsók kevésbé), a talppárnák rugalmasak. Mozgása szabad, rugalmas, dinamikus, elegáns fejhordással. A bolognai egész testét hosszú, fehér szőr borítja. Az orrháton rövidebb és puhább a szőr. Minden foltosság hibának minősül.