Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Honnan tudjuk hogy a nyuszink tényleg egésséges-e?

 

   A jó gazdi ismeri nyusziját, tudja, hogy mennyit eszik, iszik, mennyire élénk és jókedvű. Ha ezekben változást tapasztalunk, érdemes néhány napig fokozottabban odafigyelni rá.

   Az egészséges nyuszi jó étvágyú, hamar észre vesszük, ha visszautasítja a táplálékot. Ez betegség esetén gyakori, ezért 12 óra elteltével keressük fel vele az állatorvost.

  A vízfogyasztását szintén kísérjük fokozott figyelemmel. A nyulak átlagosan, testtömeg kilogrammonként 1 dl vizet fogyasztanak naponta. Ha kedvencünk ennél többet iszik, lehet, hogy sok szárazat és kevés zöldet eszik, de előjele lehet az esetleges húgyúti betegségnek is. Megnyugtatásként mérjük le naponta a folyadék fogyasztását, és ha soknak találjuk, forduljunk állatorvoshoz.

   A nyuszik hajlamosak a kevés folyadékbevitelre, azonban ha az elfogyasztott zöldféle mennyisége megfelelő, aggodalomra semmi okunk.

   Ha jókedvű és élénk, szívesen ugrándozik körülöttünk, nem kell attól tartanunk, hogy lappang benne valami. Az egészséges nyuszi szőre csillogó, puha tapintású. Ha borzolt és fénytelen, keressük fel vele az orvost.

   Metszőfogait havonta nézzük meg, hogy megfelelően kopnak-e. Ha nincs állkapocs záródási rendellenessége és eleget rág, nem kell attól tartanunk, hogy túlnőnek és vágatni kell a fogait.

   Ahogy nyuszink korosodik, egyre több időt tölt pihenéssel. Kétéves kortól érdemes az oltások beadatásán kívül is félévente állatorvossal megvizsgáltatnunk. Négyéves kor után, évente laborvizsgálat javasolt. Ha nyuszinkat a szükségleteinek megfelelően tápláljuk, gondozzuk és tisztántartjuk, az évente esedékes oltásokat állatorvossal beadatjuk, ivartalaníttatjuk és odafigyelünk rá, akkor kevesebb az esélye annak, hogy megbetegszik.