Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A La Grande Chartreuse nevű francia kolostor szerzetesei tenyésztették a fajtát az 1300-as évektől.

A legszebb rajta a kék színű bundája és az okkersárga szeme. Ősi vadászszenvedéllyel és vízhatlan bundával rendelkezik. Erős csontozatú és izmos testű.

Robusztus típus, nem zömök, sem nem klasszikus, elegáns vadság sugárzik belőle. A nőstény teste közepesen hosszú, a kandúr hosszabb. Szőre finom, selymes, fénylő, tömött, nem fekszik szorosan a testre, ami gyapjas aljszőrzetének köszönhető.

A fej hatalmas, széles, trapéz alakú. Erőteljes állkapocs és teljes arc jellemzi. A viszonylag kis pofa, keskeny párnákkal, aranyos, mosolygós benyomást kelt. A nyak rövid és erősen tűzött. A farok mérsékelten hosszú, erős, oválisan elvékonyodó. Bátor, vidám és nagyon szeretetéhes, halk szavú cica.

A karthauzi kitűnő vadászösztönének és magas intelligenciájának köszönheti századokon keresztüli túlélését. Nagyon családcentrikus, még a gyerekek folyamatos nyúzását is jól viseli, ritkán jön ki a sodrából.

Angol elnevezés: Chartreux
Német elnevezés: Chartreux
Francia elnevezés: Chartreux

A KARTHAUZI MACSKA egy francia fajta, mely ősi vadászszenvedéllyel és vízhatlan bundával rendelkezik. Erős robusztus típusú, nem zömök, sem nem klasszikus, elegáns vadság sugárzik belőle. Testfelépítése miatt a karthauzi ruganyos és fürge macska, kifinomult, soha nem durva és nem ügyetlen. A kandúr sokkal nagyobb, mint a nőstény és lassan érő fajta. A bunda szerkezetére, a bunda és a szem színére a kora és a vele született tényezők hatnak. Minőségének ereje, intelligenciája és kezelhetősége tette lehetővé a karthauzi századokon keresztüli túlélését, ennek minden kiállítási állaton evidenciaként láthatónak kell lennie, és ezt megőrzi a gondos szelekció.

FEJ ÉS NYAK: széles, trapéz alakú, nem gömbszerű. Erőteljes állkapocs, teljes arc, az érett kandúrnak hosszabb a pofája. Magas, puha kontúrú homlok, az orr egyenes és közép hosszú, széles, vízszintesen elhelyezkedő szemekkel.
Viszonylag kis pofa, keskeny és elvékonyodó párnákkal. Aranyos, mosolygós benyomást kelt. A nyak rövid és erősen tűzött.

FÜLEK: közepesen hosszúak és szélesek, a fejen magasan tűzöttek, nagyon egyenesen állóak.

SZEMEK: kerekek és nyitottak, éberek és kifejezők. Színük a réz-sárgától az aranyig terjedő, tiszta, mély, ragyogó narancsszín a kívánatos.

TES ÉS FAROK: robusztus fizikum, közép hosszú, széles vállal és mély mellkassal. Erős csontozat, az izomtömeg szilárd és erős. A nőstény közepesen hosszú, a kandúr hosszabb. A farok mérsékelten hosszú, erős, oválisan elvékonyodó.

SZŐRZET, BUNDA: közép-rövid és némileg gyapjas szerkezetű. A nyakon és a széleken juhszőrzethez hasonló, rugalmas aljszőrzet, hosszabb, védő fedőszőr. Figyelem! A gyapjasság mértéke függ a kortól, a nemtől és a lakhelytől. Selymes, vékonyabb bunda megengedett nőstényeknél és két évnél fiatalabb macskáknál.

HIBÁK: komolyan megtört orr, stop nem lehet. Pisze vagy felfelé hajló orr, könnyű izomzat, kitapintható faroktörés, a szemek túl zártak vagy haragot mutatnak.

KIZÁRÁS: fehér szőrszálak, fehér folt, farokcsomó, zöld szemek, gyengeségre utaló hátsó rész.

SZIN: a kékes szürke minden árnyalata, a hamuszürkétől a palaszürkéig, a szőrvége ezüstözött. Hangsúlyos a szín tisztasága és inkább az egységes árnyalat. Előnyös a világos tónus, a folt nélküli kék színjátszó ragyogással. Az orr bőre palaszürke, az ajkak kékek, a mancsok vakond-rózsaszínűek. Megengedett kivétel a farok gyűrűk a kölyköknél és a két évnél fiatalabb cicáknál.