Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyáknál és a többi háziállatnál máshogy jelentkeznek az allergiás tünetek, mint az embereknél. A kutyák nem prüszkölnek, nem folyik az orruk, hanem bőrükön érzik a problémát. A viszkető pontokon - általában a farkuk tövénél -  tarra vakarják, rágcsálják magukat, legrosszabb esetben gennyes sebek is kialakulhatnak. Lássuk a KuklaTV vonatkozó műsorát:

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!) 
 
Tavasszal és ősszel megjelenő tünetek esetén általában a különböző növényi pollenek (fűfélék, parlagfű) a viszketés okozói. Ha egy kutya egész évben allergiás, akkor nagy valószínűséggel nem növény okozza a problémát, hanem előfordulhat, hogy a táplálékkal kerül szervezetébe valamilyen ingerlő anyag. Lakásban tartott kutyáknál gyakori, hogy a padlószőnyegre, vegyszerre érzékenyek, de pl. a póráz is kiválthat hasonló tüneteket.

 

Attól függően, hogy milyen súlyosak a tünetek, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Természetesen nem az emberi gyógyászatban használt szereket kell a kutyákon bevetnünk, hiszen vannak speciális készítmények a négylábúak számára. Enyhébb tünetek esetén szteroid tartalmú kenőcsökkel csökkenthetjük a viszketést, viszont ha nem látunk javulást és a kutyus továbbra is kapargatja magát, akkor injekciókkal kell karbantartatnunk. Mivel viszketést számos kórokozó vagy betegség okozhat, mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség az esetleges allergia megállapításához.