Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutyának - egyéb állatnak is - van egyfajta jellegzetes szaga: a kutyaszag. Kölyök esetén ez lehet intenzívebb is. Ez azonban nem ok arra, hogy rendszeresen fürdessük, mert azzal a bőrt védő faggyúréteget mossuk le az állatról, ami miatt a bőr érzékenyebb lesz, és a kutyaszag még így sem tüntethető el (akinek kellemetlen a kutyaszag, ne tartson kutyát). Természetesen vannak esetek, amikor a kutya összekoszolja, beszennyezi magát, és ilyenkor bűzös, szagos lehet a bundája. Ilyenkor minden további nélkül meg lehet (kell) fürdetni, mert különben sokáig tart, mire ez a kellemetlen szag "lekopik" róla.

Mikor kell fürdetni a kutyát?

Nemegyszer kérdezik kutyások: milyen időközönként kell fürdetni a kutyát? Nos, alapvetően nem kell. Nincs "program", aminek alapján a fürdetést meg kell ejteni. Ha nem szennyezi be magát, a rendszeres fésülés, kefélés bőven elegendő. Ha pedig az elkoszolódás "kellő" mértéket ölt, akkor annyiszor kell fürdetni, ahányszor szükséges. Most, télvíz idején: latyakos, lucskos, sáros időben gyakrabban szükség lehet a lábak, hasi szőrzet lemosására. Nagyon fontos azonban, hogy a fürdetés, lemosás után szárítsuk meg az állat szőrzetét. Nem árt tudni, hogy a frissen fürdetett állat érzékenyebb a hidegre.

Hogyan ápoljuk a kutya bundáját?

A kutya szőrét ápolni kell, de ez nem feltétlenül jelent egyet a fürdetéssel. A hosszú szőrű, lakásban tartott ebeket gyakrabban kell (illetve lehet) ápolni, fürdetni is, nem beszélve a kényes szőrzetű (pl. yorkshire terrier) fajtákról, melyeket kiállítások előtt rendszeresen fürdetnek, olajoznak, csavargatják a szőrüket, stb. De ez utóbbi ápolás nem annyira az állat, sokkal inkább a kiállítási siker céljait szolgálja.

Bővebben a kutyaápolásról----------------------->

 

Az otthoni rendszeres kutyaápolásnak nemcsak higiéniai jelentősége van: az egyben erősíti, meghittebbé teszi a kutya-gazdi kapcsolatot. A külső rendszeres ápolásával "karban tartjuk a lelket is", a simogatás és gondoskodás terápiás, stresszolodó hatása a folyamat pozitív velejárója. Ha a kutyust már egész fiatalon hozzászoktatjuk a rendszeres ápoláshoz, akkor később már elvárja tőlünk a gondoskodást. Eleinte persze nem lesz könnyű, vonakodva fogja ebünk végigülni a kefélgetést, fésülést. De nem szabad egy-két nehéz eset után feladni a próbálkozást, hiszen ezt a későbbiek folyamán - mint kötelező szertartást - igényelni fogja és örömét leli majd benne. Ha idáig el akarunk jutni, az persze sok jutalomfalatunkba fog kerülni...

Az ápolóeszközök

Nagyon fontos az eszközök helyes kiválasztása. Figyelembe kell venni kutyusunk szőrzetét és méretét. Nem igaz az az állítás, hogy ha nagyobb a fésű vagy kefe, akkor hamarabb végzünk. Lehet, hogy időben igen, de vajon minőségében is? Célszerű inkább kisméretű kefét és/vagy közepes fogazatú fésűt vásárolni. A kisebb kefével, jól megközelíthetőek az eldugottabb helyek, mint például a hónalj, fültő, áll alatti szőrzet vagy a fenék körüli rész.

Az ápolási művelet

#1
A kefélést mindig a kutyus hátán kezdjük a szőr növésével azonos irányban haladva. Utána az oldalak következnek majd a szügy, melltájék, a hónaljak (erre a területre figyeljünk oda nagyon, mert gyakran becsomósodik, ami nagyon kellemetlen a kutyusnak). A kefélést ne gépiesen végezzük, figyeljük közben a kutyusunk bőrét, mert az sok mindenről árulkodik. Ha figyelmesek vagyunk, azonnal meglátjuk, ha bolha vagy kullancs van a kutyánkban. A tévhitekkel ellentétben ugyanis nem csak tavasztól őszig, hanem télen is van kullancsveszély. Télen a madarak és az erdei állatok pottyanthatják ki magukból, amit mi gyanútlan kutyasétáltatók összeszedhetünk akár a városban, akár egy erdei séta, kirándulás alakalmával. Láthatjuk azt is, ha túl száraz a kutyusunk bőre, és az esetleges csípés- és kiütésnyomokat is felfedezhetjük.

#2
A kutyusunk hátsó fertáját óvatosan kefélgessük, vigyázzunk arra, hogy a kefe ne sértse fel a végbél érzékeny bőrét vagy a nemi szerveket. Ha nem elég ennek a területnek a keféléssel való rendbetétele, ajánlom a langyos vizes vattával történő lemosát. Ezt a műveletet tüzelő szukák esetében legalább naponta egyszer ajánlatos elvégezni. Bár a kutyánk tisztogatja magát, de vannak olyan régiók, amiket nem vagy csak nehezen ér el. Kerti kutyusok esetén is érdemes erre odafigyelni. A tüzelőbugyi használatával azonban főleg szobakutyusok esetén megkönnyíthetjük helyzetünket a nehéz időszakokban.

#3
Utoljára a lábakat kefélgessük át, általában ezt nem nagyon szeretik, ezért hagyjuk utoljára ezt a területet. Közben folyamatosan dicsérgessük, hogy mennyire ügyes és okos. A végén a szépségét méltassuk és erről akkor se feledkezzünk meg, ha a nap folyamán később is találkozunk vele. Ha az átkeféléssel végeztünk, futtassuk át a fésűt kutyusunkon, így rögtön kiderül, hogy hol van még igazítani, kibontani való kedvencünkön. Fordítsunk rendkívüli figyelmet a szemekre, fülekre, talpacskákra is.

#4
Ha rendszeresen tisztítjuk a szemeket, elkerülhetjük a becsomósodott, szinte eltávolíthatatlannak tűnő csípagöbök kialakulását. A szemeket a szaküzletekben kapható szemtisztító-folyadékkal, gézlappal, vatta segítségével vagy házilag elkészített kamillás ölbítőfolyadékkal moshatjuk le. Ha a rendszeresen ápolt szem mégis (állandóan, fokozottabban) termelné a váladékot, akkor derítsük ki annak okát! Előfordulhat, hogy kutyánk bolhás. Ha ezt is kizártuk, forduljunk állatorvoshoz! Természetesen kutyánk fajtájától függ, de ha a szem körüli szőrzet erősen megnőtt, forduljunk kutyakozmetikushoz, hogy a szemkörnyékéről a szőrt eltávolítsa. Ne kísérletezgessünk; ez egy nagy óvatosságot, rutint igénylő művelet, hiszen a kutyánk szeméről van szó.

#5
A füleket a szintén készen kapható fültisztító folyadékkal, gézlappal, vagy vatta segítségével, esetleg a gyógyszertárban kapható bórvízzel tudjuk kitisztítani. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl folyós a gézlap vagy a vatta és arra is ügyeljünk, hogy ne nyúljuk be mélyen a kutya fülébe. Ha beszőrösödött, benőtt szőrrel a hallójárat, akkor ismét forduljunk kutyakozmetikushoz. És itt főleg a szakma figyelmét, de a gazdikét is felhívnám, hogy létezik fájdalommentes fültisztítás! Kérdezzük, meg a kutyakozmetikust mielőtt kedvencünket odavisszük, hogy miként hajtja végre ezt a nem túl kellemes műveletet. A jó válasz: epilálóporral. Biztosak lehetünk benne, hogy semmit sem fog érezni kedvencünk, és nem marad rossz élménye, ha így végezték a fülszőrzet eltávolítását.

#6
Ilyenkor télen fokozottabban, de nyáron is figyelni kell, arra, hogy ne száradjon ki a kutyánk talpa. Főleg az útsózások, szórások után, kiszáradhatnak, berepedezhetnek a talppárnácskák. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy bekenjük a talppárnákat kézápoló krémmel. Kísérjük figyelemmel a talppárnácskák közötti szőrzet állapotát is: ne legyen túl hosszú és ne legyen beleragadva semmi.


Ha nem fajtatiszta, hanem "szerelemgyerek" kutyusunk van, és nem vagyunk jelenlegi külsejével teljesen megelégedve, kérjük ki kutyakozmetikus tanácsát, hogy mit lehetne kihozni kedvencünkből. Elképzelhető, hogy például egy kis punkosított fejszőrzettel sokkal kedvesebbé, egyedibbé tehetjük kutyusunk külsejét.

#7
Ha erre alkalmas szőrzetű kutyánk van, fokozhatjuk örömünket és az ő szépségét a "hajba" helyezett csatokkal, masnikkal, csipeszekkel. Minden esetben alkalmazzunk "kutyagumit" (szilikonos gumit) a szőrzet összefogásánál, mert az nem roncsolja, nem töri le a szőrzetet. Hím kutyáknál sálakkal, kendőkkel, díszes nyakörvekkel fokozhatjuk a hatást.

#8
Saját szalonomban és a saját kutyáimnál is szívesen használok kutyaparfümöt. A kutyusok és a gazdik is egyaránt kedvelik. Ezek a parfümök nekik lettek kitalálva, nem zavarják a kutyák szaglását, és a jó minőségűek 3-4 napig megőrzik az illatukat.

Mikor fürdessük meg otthon a kutyánkat?

Sima szőrzetűeknél, akiket a gazdi ápol, negyedévente, vagy akkor, ha valami okunk van rá, például ha erősen beszennyeződik, meghempereg egy dögben, sáros lesz stb.

Hosszú és közepes szőrzetűeknél, akik nem nyírós fajták, a szőrzet rendszeres ápolása mellett is ugyanilyen gyakoriságot javasolnék. Itt azonban felhívnám arra a figyelmét minden gazdinak, hogy a kutyust meg is kell szárítani, ami nem egyszerű dolog, főleg, ha nem nyár van. Fontos, hogy a fürdetés alakalmával a szőrzetet rendesen kifésülve szárítsuk ki, mert csak így van értelme a tisztálkodásnak. Fürdetésnél minden esetben használjunk kutyasampont! A karom vágást és a bűzmirigy kitisztítását mindig bízzuk szakemberre, kutyakozmetikusra, vagy állatorvosra!

További információ:
BEAUTY Kutyakozmetikai Szalon

BEAUTY Kutyakozmetikai Szalon
BEAUTY Kutyakozmetikai Szalon
Cím: 1204 Budapest (Pestszenterzsébet), Pacsirta u. 157/b, a könyvtár mögött
Telefon: (20) 348-7048
E-mail: Bgy0114@freemail.hu
Tevékenység: Kutyakozmetika
Fajok, fajták: Kutya
Specialitások: Kutyaparfüm! "Többé nem "büdös" a büdös kutya"! Kutyaszőrzetlakk!
BEAUTY KUTYAKOZMETIKAI SZALON szeretettel vár minden kutyust és gazdit!
BEJELENTKEZÉS: (20) 348-7048

Design a gazdi igénye és elképzelése szerint!
Nyírás, trimmelés, karomvágás, bűzmirigy-tisztítás, bontás-fésülés a legkorszerűbb eszközökkel!
Fürdetés - Héry és Gotlib samponokkal és balzsamokkal!
Fájdalommentes fültisztítás - epiláló porral!
Szőrzetfestés (mellékhatás nélkül), az ősz szőrzet eltüntetésére, vagy az alkalomhoz illően, a gazdi kedvére!
Fogmosás - a fogkő ellen és a jó leheletért!
Hidromasszázs - a szép és dús szőrzetért és a jó vérkeringésért!
KEDVENC választási, nevelési, szoktatási, ápolási tanácsadás!

KUTYAOVI Pesterzsébeten!
A gazdi nyugodtan, elutazhat, bulizhat, dolgozhat. Vállaljuk, akár bentlakással is, kistestű, és társaságikutyák felügyeletét, ellátását, célorientált szokatását, nevelését, családias légkörben. Mert Ők nálunk családtagok!

PROFI, nagy tapasztalattal rendelkező csapatunk vállalja, kutyák és egyéb kedvencek versenyeinek, kiállításainak, RENDEZVÉNYEINEK szervezését, TELJES KÖRŰ LEBONYOLÍTÁSSAL. Várjuk szakosztályok, egyesületek, klubok, baráti társaságok és magánszemélyek jelentkezését!
FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL!

A KUTYAKOZMETIKUSOK és HOBBYÁLLATTARTÓK ORSZÁGOS EGYESÜLETÉNEK AJÁNLÁSÁVAL.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Salgótarján

(Detty, 2009.01.08 10:32)

nekem egy japán csinem van nagyon cuki! már tudja a fekszik,ülsz,marad,farok fel,pacsit,parancsszavakat de a pitizt nem lehet megtanítani vele hmm....valaki tud nekem valamit róla mondani hogyan is taníthatnám meg???????????????????????

Budapest

(Ati, 2009.01.04 08:32)

Sziasztok!

Nekem egy magyar vizslám van, és a fürdetés után iszonyat a szagaa. Ő kinti kutya volt és 2 éves, de most bekerült a házba! De irtózatos illattal rendelkezik 3 skutyasamponos lecsutakolás után is. A bűzmirigy nem lehet?