Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kérdés:
Találtam egy kölyök sündisznót, az anyját valószínűleg kutya ölte meg. Elég gyenge volt, hát hazahoztam. Kb. 10-12 cm lehet, még foga sincs nagyon. Enni kölyök macskaeledelt kap, vizet és almát. A hasa nem megy, úgy tűnik, egész jól érzi magát. Egyenlőre nem tudom elvinni orvoshoz, mert elutazott, addig is mit tehetnék érte? Nem baj, hogy forgács van alatta? Ha megszokja, hogy fogságban van, vissza lehet még vadítani, vagy szokjak hozzá a gondolathoz, hogy van egy sünim? Attól, hogy 1 helyiségben van a csincsilláimmal, nem fenyegeti veszély a csineket?
Válasz:
A sünök felnevelése nem könnyű feladat, sőt bizonyos testsúly alatt állítólag reménytelennek tekinthető. Ha már tud enni, az mindenképpen jót jelent, ilyenkor fontos a változatos étrend (gyümölcsök, zöldségek, rovarok, joghurt, macskaeledel is megfelelő). A forgács megfelelő alom, de szóba jöhet még a száraz fű, széna is.

Egész biztos vissza lehet szoktatni a "vadonba", persze csak fokozatosan. Ez azt jelenti, hogy egy ideig tegyen ki táplálékot számára, mindig ugyanarra a helyre és jó, ha megfelelő búvóhelyet is
biztosít a süninek az első hetekben.

A csincsillákkal egy helyiségben lehet tartani, de összeengedni semmiképpen sem ajánlott (esetleges paraziták, baktériumos fertőzések miatt!) és alapos kézmosás is szükséges minden alkalommal!