Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A Shar-pei története
Ősi kínai kutyafajta. Dél-Kína Kwung Tung tartományában Dah Let város és Dialak környéke a fajta valószínű származási helye. A környéken talált, a fajtára vonatkozó leletek a Han dinasztia korára ( kb. ie. 206 - isz. 220) vezethetők vissza. 
A Shar Pei szó jelentése kínaiul "homokbőrű kutya". Ez a kifejezés a shar-pei durva szőrzetére utal, mely egyedülálló más kutyafajtákra nem jellemező. 
Nem volt úri, felsőbb osztálybeli luxuskutya, mint a Pekingi palotakutya, a Shih-Tzu vagy a Mops. Haszonállatként tartották, inkább a parasztok, vadászatra  és területvédésre használták.
Csak később lett ismert egy új, de teljesen más szerepben, harci kutyaként használták. Az arénabeli esélyeiket növelte szőrzete, amit az ellenfélnek nehéz volt megragadni és a laza bőr lehetővé tette számukra, hogy megfordulva megharapják a támadót. Egyes jelentések szerint, hogy növeljék az agressziójukat , bort és kábítószert kaptak. 
Mikor Kína a 19. századtól egyre inkább nyitott lett és a nyugati világ befolyása megérintette, nagyobb és veszélyesebb kutyák kerültek be az országba, az egyeduralkodó shar-pei már nem volt egyenrangú ellenfél. Mivel alig volt rá kereslet, gyorsan csökkent az állomány. A másik tényező az volt, hogy a kommunista rezsim a kínai népköztársaság ideje alatt komoly adókat vetett ki a kutyatartókra. 
1950-re már nagyon kevés shar-pei maradt. Néhány egyed fellelhető volt még vidéken, Hongkongban, Macao-n, Taiwanban és Kína közeli szigeteken.
1970-ben egy új, kis tenyésztői csoport megint érdekl?dést mutatott a fajta iránt. Ketten közülük, nem mindennapi érdeklődéssel közeledtek a fajtához, az egyik Mr. C. M. Chung (Jones Kennel) aki előzőleg már tenyésztett shar-peit és a fiatal Mr.Matgo Law (Down Homes Kennel) aki csak akkor kezdte kiépíteni saját tenyészetét. Nagyon kevés volt azon egyedek száma, akikkel tenyészteni lehetett, a legtöbbnek nem volt igazolható a származása, ezért a tenyésztők beltenyésztéssel fejlesztették tovább az állományukat, figyelve a fajta egészségére és harmonikus testfelépítésére.
Down Homes Clown Nosed Buddha egy igazi harci kutya volt, akit hagytak  volna meghalni a harc befejeztével a ringben. Matgo Law észrevette, hogy még él, hazavitte és meggyógyította. Clown Nosed Buddha, ahogy később kiderült, sikeres alapítója volt a fajtatörténetnek. Később az USA-ba vitték Mr. Richard Beauchamp Hong-King Kenneljébe.
A shar-pei bekerült a Guinness rekordok könyvébe, mint kihalásra ítélt fajta, mely azonnali beavatkozást igényel. Matgo Law levele, mely megjelent a Dox magazinban híressé vált és ennek következtében került át az első tenyészpár az USA-ba, az Allbright családhoz, ahol 1974 decemberében születtet meg az első alom. Ezekből a kutyákból alakult a Ho Wun kennel. Ezek után még számos kutya került be az Államokba Kínából, melyek a mai shar-pei ősének tekinthetők.
Köszönet Matgo Law-nak az áldozatos munkájáért, amellyel megmentette a shar-peit és lehet?vé tette, hogy ma is itt éljenek közöttünk.
A korai hongkongi kutyák és az elsők, akiket az USA-ba vittek máshogy néztek ki, mint a ma ismertek. A mai shar-pei számos tulajdonságát örökölte az ősöktől. Annak ellenére, hogy a korai shar-pei kb. 3x nehezebb volt, mint a mai az azonosságok eltéveszthetetlenek: kékes-fekete színű nyelv és száj (rokonságot feltételez egy másik kínai fajtával a csau-csau-val), a tompa víziló pofa és a kis fülek. A kutyák kisebbek, finomabbak lettek, de megőrizték őseik egyedi kinézetét.
A Hong-Kong Kennel Club 1966-ban visszautasította az újabb shar-pei-ek regisztrációját. Indokuk  az  volt, hogy az újonnan tenyésztett egyedeknek túl masszív a feje és a teste, túl húsos az ajka és túl ráncosak. Ezen kívül túlságosan hosszú a sz?rük és puha a bőrük. Úgy gondolták, hogy ezek más fajtával való keresztezésre utaló jelek.
Miután a Hong-Kong Kennel Club megtagadta a további shar-peiek regisztrálását, néhány tenyésztő megalapította a Hong-Kong and Koowloon Kennel Club Association-t. Ez a szervezet jegyezte az új vonalakat és így megmentette a fajtát. ők dolgozták ki az első hivatalos standardot is.  1994-ben a Hon-Kong  Kennel Club újra elismerte a fajtát.
Európába, Németországba 1979.-ben érkezett az első shar-pei, az európai fajtahonosítás Linda Reinelt Gebauer és Joachim Weinberg nevéhez fűződik.
                        
     Standard  
                                  FÉDÉRATION CYNOLOGIQITE INTERNATIONALE
 
Secrétariat Général :13. Place Albert I - B-6530 THUIN
FCI - Standard Nr. 309 /1999. 08. 09./
  SHAR-PEI
SZÁRMAZÁS : China
PATRONÁLJA : F.C.I..
ALKALMAZÁS : Vadász és őrző-védő kutya.
FCI CSOPORT BEOSZTÁS :
II.fajtacsoport 
Pinscher és Schnauzer
Molosser és Sweizi havasi kutya és rokon fajták
sekcio 2.1
Molosser és dog típusú kutyák
Munkavizsga nélkül
RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS
ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS : Középméretű, élénk, tömeges, és kvadratikus felépítésű kutya, rövid ágyékkal. A fejen és a marnál redőzött, kicsi fülek és az arcorri rész egy vízilóéra emlékeztető. Ez a küllem egészen egyedülálló. A kanok mindig nagyobbak, mint a szukák.
A LEGFONTOSSABB ARÁNYOK :. A Shar-Pei magassága a talajtól a marig ugyan olyan hosszú, mint a martól a fenékbúbig, különösen a kanoknál. A távolság az orrtükör és a stop között ugyanannyi, mint a stop és a fejbúb távolsága.
JELLEM/KARAKTER (WESEN) : Nyugodt, önálló, hűséges, nagyon szeretetreméltó a családtagokkal szemben.
FEJ : A fej arányaiban, nagyobb, mint, a test. A homlok és pofán lévő redők együttesen egy tokát is alkotnak.
KOPONYA : Széles, lapos.
Stop: mérsékelten hangsúlyozott.
ARCORRI-RÉSZ
Orrtükör : Nagy és széles, többségében fekete, de minden szín mely a szőrtakaró színéhez illő, megengedett. Az orrlyukak tágasak.
Fang: A fajtára igen jellemző. Már eredetétől széles egészen a fang végéig, az elhegyesedés minden tendenciája nélkül. Jól kipárnázott ajkakkal és felsőajkakkal. Az orrtükör mögött egy bőrkitüremkedés megengedett.
Száj : A nyelv, garat, foghús, és az ajkak többnyire kékes-feketék. Foltos nyelv megengedett. Egyszínű rózsaszín nyelv nem kívánatos. Azoknál a kutyáknál melyeknek a szőrszíne elmosódott a nyelv egységesen levendula színű.
Álkapocs/fogak : Erőteljes álkapocs, szabályos ollós harapással, a felső fogsor szorosan fedi az alsó fogsort és a fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba. Az alsó ajkak nem lehetnek olyan erősen párnázottak, hogy a fogzáródást akadályozzák.
Szemek : Sötétek, mandulavágású, bizalmatlan kifejezéssel. Ha a szőrzet színe elmosódott a világosabb szín megengedett. A redők, a bőr és a szőrzet nem befolyásolhatja a tiszta tekintete vagy a szemhéjak funkcióját. Minden, ami a kötőhártya vagy a szemgolyó irritálására utal ugynacsak, nem kívánatos. Entropiumtól, ektropiumtól mentes.
Fülek : Nagyon kicsik, inkább vastag, hasonló egy egyenlő szárú háromszöghöz. A végei enyhén kerekítettek és igen magasan tűzött, így a fülvégek a szem irányába mutatnak. A fülek kimondottan a szemek fölött tűzöttek és szélesek, simán, szorosan a koponyához simulók. Az álló fülek igen csak, nem kívánatos.
NYAK : Közepesen hosszú, erőteljes, a vállakhoz jól illesztett. A nyak alatti laza bőr ne legyen túlzottan sok.
TEST / TÖRZS : A kifejlett kutyáknál, redők az egész testen nem kívánatosak, kivéve a marnál és a farok tűzésnél, itt egy mérsékelt redőzöttség található.
Felső vonal
FAROK : A tűzésnél a farok vastag, és a farkvég felé elhegyesedő. A farok nagyon magasan tűzött, igen jellemző a fajtára a farok tartása lehet : magasra ívelt, szorosan kunkorodó, a hátára vagy oldalára hajló. Csonka farok vagy a farok hiánya nem kívánatos.
VÉGTAGOK
Mellső végtagok : Egyenesek, mérsékelten hosszú, erős csontozatú. A bőr nem mutat redőzöttséget.
Vállak : Jól izmolt a lapocka ferdén illesztett.
Mellső lábközép : Kissé ferdén állított, erőteljes és rugalmas.
Hátsó végtagok : Jól izmolt, erőteljes, mérsékelten szögelt ; a talajra merőleges, és hátulról nézve párhuzamos. Nem kívánatosak a red?k a combon és a lábszáron, a lábközépen, vagy türemkedések a csánkokon.
Csánk : Mélyen illesztett.
SZŐRTAKARÓ
Szörzet : Igen jellemző a fajtára; a rövid, durva kissé sörtés tapintású szőr. A szőr rövid és elálló a testtől; de a végtagokon többnyire laposan simuló. Aljszőrzete nincs. A szőrzet hossza kb. 1?2.5 cm. Trimmelni tilos.
Szín : A fehér szint kivéve minden egyöntetű szín megengedett. A farok és a comb hátsó oldala néha világosabb. Egy kis sötétebb elszíneződés a háton és a füleken megengedett.
NAGYSÁG
Marmagasság : 44 -51 cm (17,5 -20 ins).
 
HIBÁK :
Hosszú törzs,
Premoláris fogak hiánya,
Megengedett marmagasságtól való eltérés.
 SÚLYOS HIBÁK:
Minden harapás, ami az ollós harapástól eltér (egy enyhe hátraharapás átmenetileg megengedett).
Hegyes keskeny fang.
Foltos nyelv (kivéve a rózsaszín-foltos nyelvet).
Nagy fülek.
Mélyen tűzött farok.
Hosszabb szőrzet, mint 2.5 cm.
 
KIZÁRÓ OKOK
Lapos arcorri rész, erős hátra vagy előre harapás.
Egyöntetű rózsaszínű nyelv.
Befelé forduló alsó ajkak.
Kerek, kiálló szemek. Entropium, Ektropium.
A szemnél lévő redők vagy szőrzet, mely a szemek látását hátráltatja.
Álló fülek.
A farok hiánya vagy csonka farok.
Mély redők a testen, (kivéve a marnál és a farktőnél) redők a végtagokon.
Nem egyöntetű szőrzet (albínó, csíkos, foltos, pöttyös, fekete vörös jegyekkel, nyereg szerű elszíneződés).
Minden művi beavatkozás ( Főleg az ajkaknál és a szemhéjaknál)
 
Megjegyzés : A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkeznie, melyek a herezacskóban helyezkednek el.
 
A shar-pei fontosabb betegségei
 
A kutyákban általában előforduló betegségek közül a shar-pei fajta egyedeiben a következő, fajtára jellemző betegségekre kell figyelemmel lenni:
 
1, Bőrbetegségekkel
a fajta jellegéből adódóan már kölyökkorban találkozhatunk. A leggyakrabban a nem megfelelő tartási körülmények, ritkán immunrendszeri defektus következtében alakulhatnak ki, elsősorban a ráncok alján megfigyelhető gennyes bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás (juvenilis pyoderma) formájában.
Felnőtt állatokban, elsősorban a ráncok alján alakulhatnak ki gombás bőrfertőzések, melyek alapja ezen bőrterületek befülledése és ennek következtében az itt kialakuló lokális immunszupresszió.
Speciális bőrbetegség a csak shar-peiben leírt un: idiopaticus mucinosus dermatopathia, mely a test bármely területén apró, gombostűfejnyi-borsónyi hólyagok keletkezésével járó, valószínűleg familiárisan öröklődő kórkép. Ezen hólyagok mucinózus váladékot tartalmaznak. Az állatok nem vakaródznak, ezen bőrterületek gyulladásos tüneteket nem mutatnak, a hólyagok felfakadását követően azonban elfertőződhetnek (verekedés, tartási körülmények). A betegség kezelése szteroid gyulladáscsökkentők adagolásával, esetleg az érintett terület műtéti eltávolításával történik.
DEMODICOSIS (SZÖRTÜSZÖATKA-KÓR)


Kórokozó a Demodex canis nevü atka, mely a kutyák állandó élösködöje és az egészséges kutya börén is megtalálható.

Tünetek csak az immunrendszer gyengülése (betegség, daganat, alultáplált­sáq) vagy immundefektus esetén alakulnak ki.

Valószinüleg genetikai oka van (ezt eddig nem sikerült igazolni). Az esetek 90%-ban az immunrendszer teljes érettségének eléréséig (18-36 hónap) megfelelö kezeléssel regresszió lép fel. 10%-ban azonban súlyos tünetek alakulnak ki.

Kezdeti tünetek: enyhén hámló, szörtelen vörös börterületek (Észlelésükkor azonnal vigyük a kutyát állatorvoshoz!) alakulnak ki, majd ezek területén gennyes pustulák lesznek. Súlyos esetben a folyamat generalizálódik (vaskos, ráncos, pyodermás bör jön létre). Nyirokcsomó megnagyobbodás, majd a parenchimás szervek érintettsége következik, és végül az állat elpusztul.

 
2, A szembetegségek
közül leggyakoribb az alsó- és felső szemhéjakra is jellemző szemhéjállási rendellenesség (entropium), mely oka a fajta egyedeinek ráncoltsága.
Már 2-3 hetes korban a szemek kinyílása után találkozhatunk ezzel a kórképpel és már ekkor műtétileg korrigálni kell. A késlekedés akár a szem és a látás elvesztéséhez is vezethet.
Az entropium korrekciója ?-1 éves korig a szemhéjak felvarrásával történik, a végleges korrekciót a teljes nagyság elérése, 1 éves kor után ajánlatos elvégezni, mivel a testarányok ilyenkor már nem változnak.
Entropium esetén elengedhetetlen a szaruhártya vizsgálata. Már 1-2 napig tartó irritáció a szaruhártya kifekélyesedéséhez vezethet, mely kezelés nélkül akár a szem perforációját eredményezheti.
Az entropiummal szemben sokkal ritkábban találkozunk a szemlencse örökletes luxációjával.
Ez a betegség autoszómális recesszív módon (egy génhez kötötten) öröklődik, így csak szemészeti vizsgálattal fedezhetők fel a homozigóta betegek. Egy ilyen kutya mindkét szülője hordozza a betegséget okozó gént, esetleg egyik vagy mindkét szülő beteg is lehet.
 
3, A fül
megbetegedései közül leggyakoribb a tenyésztés során kialakult külső hallójárat szűkület, mely csak egyedileg található meg. A hallójárat szűkület következtében a porcos hallójárat nem szellőzik, benne váladék halmozódik fel, amiben gombák ( leggyakrabban Malassezia species) és baktériumok szaporodnak el, melyek enyhébb vagy súlyosabb gyulladásos folyamatot okoznak és tartanak fenn. Kezelés nélkül, de gyakran a kezelés ellenére a középfül gyulladása társul a kórképhez, mely ? figyelembe véve az alap okot - csak műtéti úton kezelhető.
 
 4, Vese amiloidózis, Shar-pei láz, izületgyulladás,
 
tulajdonképpen ugyanazon betegség különféle megjelenési formáiról van szó. A meglehetősen komplikált betegség lényege az immunrendszer öröklött hibája, mely összefügg a szervezetben keringő bizonyos hírvivő anyagok ( pl.:interleukin-6 ) abnormálisan magas szintjével. Ez visszatérő gyulladásos reakciókhoz és/vagy visszatérő lázhoz. vezet. A gyulladásos folyamat érintheti az izületeket és/vagy azok környezetét, illetve ritkán az állatok orrának bőrét.Az ilyen állatok sántítanak, izületeik közül egyik-másik duzzadt, fájdalmas. A lázas állapot általában 1-2 napig tart és kezelés nélkül elmúlik. Ezek közül az állatok közül néhányan később veseelváltozás miatt elpusztulhatnak. A veseelváltozások zömét egy speciális fehérje, az u.n. amiloid lerakódása okozza, de előfordulhat, hogy keringő immunkomplexek lerakódása okozza a vesék megbetegedését. Mindkettő a szervezetben zajló kóros mértékű gyulladásos folyamatokkal van összefüggésben. Fontos megjegyezni még, hogy más szervek, (főleg a máj ) is megbetegedhetnek az amiloid lerakódásának következtében. Feltehetően szintén az immunrendszer túlzott működése az oka bizonyos daganat típusok nagyszámú előfordulásának is.( A kérdést bonyolítja, hogy az immunrendszer kóros szabályozása miatt előfordulhatnak immunhiányos állatok is a shar.pei kutyák között- lásd korábban.) Tenyésztési szempontból lényeges, hogy recesszíven öröklődő betegségről van szó, tehát csak a homozigóta egyedekben alakul ki a betegség! A heterozigóták lehetnek a.: teljesen tünetmentesek, b.: időnként lázasak és izületgyulladás is jelentkezhet náluk, c.: tromboembóliás (abnormális véralvadási folyamatok miatt szervezetükben spontán vérrögök keletkezhetnek és akadhatnak el) betegségek miatt megbetegedhetnek és elpusztulhatnak, d.: bizonyos daganatos betegségekben fiatalon megbetegedhetnek, e.: normál élettartamot élhetnek meg. A homozigóta, vese amiloidózisban megbetegedett kutyák általában a vesebetegséget megelőzően visszatérő lázas +/- izületgyulladásos tüneteket mutathattak, de korábban akár teljesen tünetmentesek is lehettek.  
 
 Mit lehet tenni?
1. Kezelés:
A lázas állapot és az izületgyulladás tüneti kezelést igényel csupán, esetleg kezelés nélkül is elmúlik. A veseelváltozások jelenlegi ismereteink alapján nem gyógyíthatóak, bár egyes gyógyszerek és speciális diéta az állatok életét jelentősen meghosszabbíthatják. Legfontosabb a korai felismerés.
 2. Megelőzés:
A betegséget elsősorban tudatos és szigorú tenyésztési munkával lehet felszámolni. Első lépésként érdemes lenne egy kérdőívvel felmérni a visszatérő lázas állapottól/izületgyulladástól szenvedő állatok arányát. Vigyázat! Ezen állatok között más (nem örökletes) okok miatt megbetegedett állatok is lehetnek, illetve a tüneteket nem mutatók is hordozhatják a betegséget előidéző gént.( ld. korábban). A legfontosabb azonban, hogy minden elpusztult állat boncolásra kerüljön, vagy ha ezt a tulajdonos nem szeretné (pl.: temetési, hamvasztási szándék miatt) akkor a veséből szövetmintát (biopsziát) vegyen egy biopszia vételében jártas állatorvos, lehetőleg a halál beállta után minél hamarabb. A boncolás vagy a bioptátum vétele során fontos, hogy a vizsgáló állatorvos tisztában legyen az amiloidózis lehetőségével, mely a vese velő- és kéregállományában is jelentkezhet és csak speciális festés után, mikroszkópos vizsgálattal mutatható ki. Természetesen az élő, vesebetegség tüneteit mutató vagy tünetmentes és csupán a vizeletvizsgálat alapján felfedezett (ld. később) állatokból is végezhető biopsziavétel ultrahangvizsgálat során. Az olyan állat, amelynek veséjéből (esetleg májából) amiloidot mutattak ki nagy valószínűséggel homozigóta, tehát mindkét szülője és azok leszármazottai hordozók. 
 3. Szűrővizsgálat
Sajnos az immunrendszer vizsgálata (pl. interleukin-6 kimutatás) ma még nem lehetséges Magyarországon. Ezért ajánlatos a fentieknek megfelelően minden bármely okból elpusztult, továbbá élő vesebeteg shar-pei kutya veséjében az amiloid lerakódásának jeleit keresni.( ez utóbbit azért mivel egy shar-pei kutyának is lehet nem öröklődő vesebetegsége!).
A látszólag nem beteg, élő shar-pei kutyák:
a.      ha visszatérő lázas állapotot és/vagy izületgyulladás tüneteit mutatják, akkor teljeskörű állatorvosi kivizsgálásnak (fizikális, labor- ultrahangvizsgálatok) érdemes őket alávetni és ha a szóbajöhető betegségek egyike (pl.: Lyme- kór) sem magyarázza a tüneteket akkor tenyésztésre aggályosnak tekinteni,
b.     a visszatérő lázas/izületgyulladásos és a teljesen tünetmentes kutyák esetében is vizeletvizsgálattal lehet a még csak lappangóan vesebetegek egy részét (sajnos csak kis részét!) megtalálni.  
 
 
Szerző-forrás: Dr. Seregi Antal
 
Rövid Jellemzés
A Shar-pei napjainkban egyre közkedveltebb fajta. Közepes testű, nagyon tisztaságszerető és kevés mozgásigénnyel megáldott, gyerekszerető kutya. A mai rohanó világban ezen tulajdonságoknak nagy értéke van egy kutyánál. Még fokozza a közkedveltség kialakulását külleme, amely igazán egyedi és egzotikus. Nehéz ellenállni egy ráncos, mackós kinézetű "plüsskutyának"!  Talán az egyik legjellegzetesebb kutya, még azok is felismerik, akik nehezen igazodnak el a kutyafajták kavalkádjában. 
Intelligens, vicces, hűséges. A shar-pei nagyon könnyen alkalmazkodik bármilyen körülményhez. Jól érzi magát lakásban és családi házban egyaránt, akár egy gazdával akár kisgyermekes családban. 
Nagyon türelmesek a kicsikkel, ezért kitűnő választás gyerekek mellé.  A bennük szunnyadó védőösztön, bohókás jellem sok családot elvezet oda, hogy magasztalják erényeit és beszerezzenek egy második vagy harmadik shar-peit is.
Nagyon gyorsan alkalmazkodnak az új otthonuk napirendjéhez. Alapjában véve függetlenek, de szeretik megosztani életüket az emberekkel. Az "egész család kutyái", tehát nem választanak egy embert maguknak. Mivel roppant okosak, hamar megtanulják a családtagok szokásait. 
Bizalmatlan fajta, idegenekkel távolságtartó, de soha nem agresszív. 
Nyugodt, akár napi 16-18 órát is alszik, de ha a gazdi egész napos kirándulásra viszi, fáradhatatlan, mindvégig aktív. 
A shar-pei-nek különleges érzéke van a humorhoz és ha egyszer rájön, hogy a gazdit mivel tudja megnevettetni, akkor számíthat rá, hogy ezt sűrűn gyakorolni fogja. Nagyon érzékeny a család kedélyállapotára, és ennek megfelel?en viselkedik. Mint a legtöbb kutyának, neki is célja, hogy a gazdi boldog legyen és a családot is biztonságban tudja.
Játék közben a mellső lábait használja, mint a macska, paskolja vele a játszótársát. Ha emberekkel játszik gyakran bekapja kezüket, ez a szeretet jele a shar-peinél. A legdominánsabb mozzanat a játékban, mikor csípőjükkel meglökik a játszótársat. Örömét topogással fejezi ki, ilyenkor a testsúlyát a mellső lábaira felváltva helyezi! Féktelen jókedvében felpúposított háttal örömköröket fut. Füle rendkívül mozgékony, amikor figyel valamire oldalra nyitogatja, de ha bánatos teljesen ráfeszíti a fejére, ezáltal a homlokán a ráncok még kifejezőbbek lesznek.
Ösztönei nem vesztek el, falkában vadászik. Éber, figyelmes, bár nem túl ügyes. Zsákmányt észlelve azt bekerítik és mozgásukkal a terület nagyságát egyre csökkentik, miközben néhányan a körön kívül figyelő pozícióban várnak. Időnként átlósan átfutnak, a felrebbenő vadra a "figyelők" vetik rá magukat, több-kevesebb sikerrel. Egyes, vizet jobban kedvelő egyedek halásznak is. Beállnak a vízbe és testük árnyéka alá beúszó halat villámgyors mozdulattal harapják ki a vízből. Úszni nem igazán szeretnek, de nagy melegben hasig is megmártóznak, pancsolnak.    
A kölyök shar-pei szinte mindig horkol és ahogy növekszik egyre kevesebbszer fordul elő, már csak bizonyos testhelyzetekben.
Minden fajtánál nagyon fontos a szocializálás a kölyköknél, de a shar-pei-nél erre nagy gondot kell fordítani. Ennek hiányában a kölyök félős lesz, támadólag léphet fel más kutyákkal szemben. A megfelelő nevelési alapokat kapott shar-pei falkában jól tartható, társaival toleráns.  
Nagyon intelligens kutya, de nagyon makacs, konok. Sokszor felülbírálja gazdáját, képes önálló döntéseket hozni, ezért nagyon következetesen kell nevelni. 
A shar-pei a család tagja és el is várja, hogy úgy kezeljék.