Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Myxovac

 

   Világszínvonalúnak mondható a magyar Myxovac vakcina, amely 1977 óta van forgalomban és a myxomatózis ellen nyújt hatásos védelmet a nyusziknak. Ennek ellenére rendkívül sok nyúl betegszik meg hazánkban is az oltás hiánya, illetve a nem megfelelő módon végzett vakcinázás miatt!

   Teljes védettséget kizárólag a rendszeres időközönként végzett vakcinázás nyújt, ami Myxovac használata esetén, 5 hetes kortól problémamentesen alkalmazható egészséges, megfelelő fejlettségű és immunitású nyulak esetén. A materiális védettség a kölykök 2 hetes koráig tart.

   A Myxovacból nem szükséges ismétlés két héttel később, kizárólag abban az esetben, ha nyuszink 5 hetesnél fiatalabb korban lett oltva egy esetleges járvány esetén, még a tenyészetben. A védettség az oltást követő egy hét elteltével alakul ki és egy évig tart, ezt érdemes figyelembe venni az oltás időpontjának tervezésekor.

   A vakcina vényköteles, kizárólag állatorvos adhatja be. Izomszövethez szoktatott, ezért mélyen izomba szükséges oltani. Ellenkező esetben oltási reakció alakulhat ki, amely a betegséghez hasonló duzzanatokat, csomókat okozhat a bőrön. Teendőnk ilyenkor nincs, a tünetek általában 2-4 hét elteltével maguktól megszűnnek, azonban lekapart, vérző sebek esetén Betadinos fertőtlenítés indokolt.     

   A Myxovacot az aktív immunizálásig hűtőszekrényben kell tárolni. A vakcina élő, gyengített vírust tartalmaz és kizárólag a hozzá mellékelt hígítóval oldható, majd összekeverés után azonnal felhasználandó. A megmaradt oltóanyagot TILOS későbbi felhasználásra eltenni, kötelező a megsemmisítése.

   Sajnos több esetben tapasztaltuk, hogy az állatorvos már előre összekevert vakcinával akart oltani, amit a hűtőszekrényből vett elő. Ha ilyen szándékkal szembesülünk, forduljunk máshoz, és ne kockáztassuk nyuszink életét!

   Ellenkező esetben - ha már előre összekevert vakcinával oltják kedvencünket -, nem nyújt védettséget a betegség ellen! Kérünk minden gazdit, hogy fokozottan figyeljen arra, hogy minden esetben közvetlenül az oltás beadása előtt történjen a vakcina aktiválása! 20 adagos kiszerelésben kapható, ezért célszerű csoportos oltást szervezni, mert ebben az esetben megoszlanak a költségek.

   Oltási könyvet minden esetben adnak - ha mégsem, akkor kérni kell -, amelyben a vakcinázás időpontján kívül a vakcina nevét, gyártási számát és felhasználhatósági idejét is feltünteti az állatorvos.

 

 

 

Leporiphylin

 

   A hazai gyártású Leporiphylin vakcinát 1989-ben törzskönyvezték Magyarországon. Bőr alá vagy mélyen izomba 4-5 hetes kortól oltható, a védettség egy hét alatt alakul ki. Ismétlő oltás nem szükséges, noha néhány orvos ezt állítja. Ilyen esetben érdemes elgondolkozni azon, hogy valóban nyúlhoz értő, lelkiismeretes állatorvoshoz fordultunk-e.

   Arról, hogy meddig nyújt védettséget, megoszlik a szakirodalom véleménye. Van, ahol 6-9 hónapot, de van, ahol 1 évet írnak. A gyártó fél évet garantál, ezért aki nyuszik közé vagy kiállításra viszi kedvencét, annak érdemes félévente oltatni. Állatkereskedések, kisállatvásárok látogatása is fertőzésveszélyes, ezért a vakcinázás gyakoriságát tehát minden gazdinak saját magának kell mérlegelnie.

   A vakcina vényköteles, kizárólag állatorvos adhatja be. A védőoltás beadását néhány orvos nem javasolja, mondván, az RHD-t csak úgy kaphatja el a nyúl, ha utcára visszük, vagy találkozik más állattal.

   Ne kockáztassuk az esetleges megbetegedést, mert a vírus ragályfogó tárgyakkal terjed, ruházatunkon, cipőnkön, valamint a nyúlnak vásárolt eleséggel együtt is behurcolhatjuk a lakásba. Ha megfertőződik kedvencünk, 24-48 órán belül menthetetlenül elpusztul.

   A nyuszi oltási könyvét vigyük magunkkal, amelyben a vakcinázás időpontján kívül a vakcina nevét, gyártási számát és felhasználhatósági idejét is feltünteti az állatorvos.

 

 

 

Pestorin Mormyx
 
   Egy ideje hazánkban is kapható a cseh gyártmányú Pestorin Mormyx vakcina, melyet 2006-ban törzskönyveztek Magyarországon. Kombinált készítmény, myxomatózis ellen 6 hónapig tartó, RHD ellen 1 éves védettséget nyújt. Megfelelően fejlett, egészséges, 6 hetesnél idősebb nyulaknál alkalmazható, bőr alá oltva. Mivel a két betegség ellen különböző ideig véd, több lehetőség van az állandó védettség fenntartására. Ennek legegyszerűbb módja az alapimmunizálást követő félévente ismételt vakcinázás.
   Kétkomponensű, az összetevők vegyítése után 2 órán belül felhasználandó. Hosszabb idő elteltével megsemmisítendő és TILOS a felhasználása, egyéb esetben nem nyújt védettséget. Az alkalmazásával kapcsolatos vélemények megoszlanak, mert előnye és hátránya is van a monovalesn vakcinákkal (Myxovac, Leporiphylin) szemben. Ezek mérlegelése után eldönthetjük, mely védőoltást kérjük az állatorvostól. Az oltás tervezett időpontja előtt célszerű egyeztetni, hogy van-e választási lehetőségünk, mert előfordulhat, hogy nem minden rendelőben alkalmazzák a felsorolt készítményeket.
   Pestorin Mormyx használatának előnyei közé tartozik, hogy 1 adagos kiszerelésben is gyártják a 20 adagoson kívül, ezért nem szükséges csoportos oltás szervezése a költségek csökkentése érdekében. Mivel minden vakcina veszélyes hulladéknak minősül, az 1 adagos használatával kevésbé szennyezzük a környezetet, mintha a 20 adagos védőoltás alkalmazásakor megmaradt oltóanyagot semmisítettjük meg.
   Pestorin Mormyx alkalmazásának hátránya, hogy a csökkentett vírusszám miatt az első vakcinázást követő 4 héttel ismétlő oltás szükséges a garantált védelem elérése érdekében.